Ο σουλτάνος απειλεί το Ισραήλ με διακοπή διπλωματικών σχέσεων για την Ιερουσαλήμ

Νέοι λεονταρισμοί του σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν. Απειλεί με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει σε αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και παράλληλα επιχειρεί να εμφανιστεί ως ηγέτης των μουσουλμάνων.
«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το βήμα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του (ΑΚΡ).

Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε την Ιερουσαλήμ ως «κόκκινη γραμμή» για τους Μουσουλμάνους προειδοποιώντας με λήψη μέτρων από την πλευρά της Άγκυρας, ανάμεσα στα οποία ανέφερε την σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μια τέτοια κίνηση δεν θα είναι μόνο παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και «ένα μεγάλο χτύπημα στη συνείδηση της ανθρωπότητας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και αναρωτήθηκε: «οι ΗΠΑ έχουν εκπληρώσει όλους τους στόχους και μόνο αυτό τους έχει απομείνει;».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, έγραψε από την πλευρά του στο Twitter την Τρίτη ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ «θα είναι θανάσιμο λάθος και θα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα ιστορικά γεγονότα».

«Μια τέτοια κίνηση θα υπονομεύσει όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες και θα δημιουργήσει νέες εστίες εντάσεων. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποφύγει αυτό το λάθος» πρόσθεσε ο Καλίν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ.

Και όπως γίνεται αντιληπτό η όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, ευνοεί την Ελλάδα η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία  του αγωγού East Med, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ