Διεθνή

Οι Ρώσοι για Ερντογάν: Σχεδιάζει «τουρκικό ΝΑΤΟ»

Οι Ρώσοι για Ερντογάν: Σχεδιάζει «τουρκικό ΝΑΤΟ»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η έντονη επιδείνωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η σαφής υποστήριξη της θέσης των Αζέρων από τον Διεθνή Οργανισμό τουρκικού Πολιτισμού και το Τουρκικό Συμβούλιο, τέθηκε από τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, που αποτελούν μέρος του λεγόμενου τουρκικού κόσμου.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία, η οποία κυριαρχεί σε αυτές τις ενώσεις, προκάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να συρθεί σε μια στρατιωτική διευθέτηση της σύγκρουσης και μετά μέσω των οργανισμών που ελέγχονται από αυτήν, ωθεί τώρα τα μέλη τους, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιζιστάν να εμπλακούν σε κάτι πολύ πιο μεγάλο και σοβαρό, όπως είναι η δημιουργία ενός “τουρκικού ΝΑΤΟ” με την ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεων τους κάτω από τουρκική διοίκηση όπως έκαναν οι Αζέροι για παράδειγμα στο Ναγκόρνο.

Νέα Οθωμανική τάξη στον Καύκασο

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δημιούργησε την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA), της οποίας ο πρώην επικεφαλής Abdulkhalyuk Chey είχε δηλώσει: «Η Τουρκία είναι ο διάδοχος της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και πρέπει να δημιουργήσει συμμαχία με το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν και το Τουρκμενιστάν, ακόμη και με κόστος μιας έντονης αντιπαράθεσης με Ρωσία».

Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας, τα οποία η Άγκυρα θεωρεί μέρος του «Μεγάλου Τουράν», συνδέονται μεταξύ τους από μια σειρά υποχρεώσεων μέσω της συνθήκης που έχουν υπογράψει με τους Τούρκους.

Το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν και το Τουρκμενιστάν είναι όλα, εκτός από το Τουρκμενιστάν, μέλη της SCO, για αυτό και το Τουρκμενιστάν θα είναι ο επόμενος στόχος της Άγκυρας στο σχέδιο αυτό.

Όπως εξήγησε και ο Τούρκος πρεσβευτής στο Αζερμπαϊτζάν Ισμαήλ Άλπερ Γιοσγκούν, το θέμα αφορά τον τουρανικό στρατό, ο οποίος θα “συντονίζεται” από ένα μόνο κέντρο.

Πηγή: pentapostagma.gr

Αλλη μία γερμανική αθλιότητα: Αμφισβητούμενες οι θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X