Οικονομία

Άμεσα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ζητά η βαριά βιομηχανία

Άμεσα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ζητά η βαριά βιομηχανία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με το ένα μετά το άλλο χυτήριο αλουμινίου να κλείνει στην Ευρώπη εξαιτίας των υψηλών τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου, οι ελληνικές βιομηχανίες ζητούν από την κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες άμεσα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που φουσκώνει τις δαπάνες παραγωγής και λειτουργίας τους.

Στη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η «Ελληνική Παραγωγή- Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» και η «Ελληνική Ένωση Αλουμινίου» εκπρόσωποι της βαριάς βιομηχανίας της χώρας περιέγραψαν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν από την έκρηξη του ενεργειακού κόστους και παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης οι οποίοι και έγιναν αποδέκτες των αιτημάτων τους.

Αυξήσεις 300% στα τιμολόγια

Το οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη για τη βαριά βιομηχανία και συγκεκριμένα για τον κλάδο του αλουμινίου είναι ασφυκτικό.

Ο γενικός διευθυντής της European Aluminium Gerd Goetz μιλώντας στην εκδήλωση περιέγραψε με μελανά χρώματα την ασφυκτική κατάσταση στις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες αλουμινίου: «Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί 300%. Μεγάλα χυτήρια αναγκάζονται να κλείσουν και η Ευρώπη τους μήνες της ενεργειακής κρίσης έχει απωλέσει 700.000 τόνους της παραγωγής αλουμινίου, το 30% της πρωτόχυτης παραγωγής».

Με τη σειρά του και ο Γιώργος Μεντζελόπουλος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου τόνισε τις επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Επικρότησε την πολιτική των ενισχύσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση, ωστόσο υπογράμμισε «πως δεν αρκούν μόνο αυτά τα μέτρα».

Η ευρωπαϊκή πολιτική

Ο Νίκος Κεραμίδας διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos με την τοποθέτηση του επισήμανε τις αντιφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής στην ενέργεια και την πράσινη μετάβαση: «Η Ε.Ε. σταμάτησε να ερευνά για κοιτάσματα φυσικού αερίου, αύξησε τις εισαγωγές του καυσίμου και την ίδια στιγμή που θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά έχοντας στραφεί στις ΑΠΕ σταμάτησε να παράγει πάνελ για φωτοβολταϊκά και τα εισάγει από την Κίνα. Έτσι από το ένα μονοπώλιο του φυσικού αερίου περνά στο μονοπώλιο του εξοπλισμού των ΑΠΕ από την Κίνα», περιέγραψε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Mytilineos για να τονίσει πως «η κλιματική πολιτική της Ε.Ε. πάσχει στον σχεδιασμό». Ο ίδιος μίλησε και για τις τραγικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου, λέγοντας πως «ενώ πριν 10 χρόνια η Κίνα κατείχε το 10% της παγκόσμιας παραγωγής τώρα έχει φτάσει στο 60%». Όπως εξήγησε ο κ. Κεραμίδας μεγάλες χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Αυστραλία έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις εκπομπές των αέριων ρύπων για πολλά χρόνια, την ώρα που η Ευρώπη μόνη της έθεσε μεγάλους στόχους για τη μείωση τους.

Απουσία εθνικής βιομηχανικής πολιτικής

Την απουσία της εθνικής στρατηγικής στη βιομηχανία υπογράμμισαν ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής και διευθύνων σύμβουλος της «Επίλεκτος Α.Ε.» Ευριπίδης Δοντάς: «Δυστυχώς απουσιάζει η εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία. Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο που να μην αλλάζουν οι κανόνες. Κάποτε στην Ελλάδα λειτουργούσαν 100 κλωστοϋφαντουργίες και πλέον έχει απομείνει μόνο μία, η δική μας. Και είναι λυπηρό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Alumil Γιώργος Μυλωνάς λέγοντας με τη σειρά του ότι «δεν υπάρχει εθνική στρατηγική» και έφερε ως αντιδιαστολή το παράδειγμα της Πολωνίας: «Η Πολωνία όταν αποφάσισε την ανάπτυξη της βιομηχανίας επιδοτούσε εξ ολοκλήρου το κόστος μεταφοράς των επιχειρήσεων. Αντίθετα στη χώρα μας επιδιώκουμε να αναπτύξουμε φωτοβολταϊκά πάρκα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων με φθηνότερη ενέργεια αλλά το δίκτυο διανομής ρεύματος δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές».

Το θέμα της χρηματοδότησης έθιξε η Ελένη Κολιοπούλου πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων προέτρεψε τις αρμόδιες αρχές να θεσπίσουν την υποχρέωση των ηλεκτροπαραγωγών να διαθέτουν το 25% της παραγωγής τους στις βιομηχανίες με διμερή συμβόλαια, ώστε οι τελευταίες να εξασφαλίζουν ανταγωνιστικότερη ενέργεια.

Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Στην ίδια εκδήλωση ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας περιέγραψε τη θετική εικόνα των ελληνικών βιομηχανιών. Στάθηκε στη δυναμική των εξαγωγών αλλά και στη σταδιακή αύξηση των επενδύσεων τους.

Ωστόσο, φρόντισε να επισημάνει αφενός τον κίνδυνο που διατρέχει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας σε περίπτωση χαλάρωσης του πλαισίου της χορήγησης κρατικών ενισχύσεων και αφετέρου της συνεχούς επιβάρυνσης της οικονομίας από τις επιπτώσεις στα μεγέθη του ελλείμματος που προκάλεσε η πανδημία αλλά και τις συνέπειες από το μέτωπο της Ουκρανίας: «Πρέπει να προσέξουμε το 2022 ώστε να μην απομακρυνθούμε από την επενδυτική βαθμίδα γιατί τότε θα έχουμε θέμα με τη χρηματοδότηση της οικονομίας».

Η κυβέρνηση

Για λογαριασμό της κυβέρνησης τοποθετήθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Σκρέκας αφού τόνισε την πολιτική των ενισχύσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια δεσμεύτηκε για την γρήγορη εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ που θα επιστρέψει στη βιομηχανία 120 εκ. ευρώ αλλά και για την κοινοποίηση της ελληνικής πρότασης στις Βρυξέλλες για την αντιστάθμιση των ρύπων που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις με άλλα 120 εκ. ευρώ.

Ανήγγειλε επίσης σειρά παρεμβάσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των βιομηχανιών στις ΑΠΕ με σκοπό την αυτοκατανάλωση ενέργειας και το net metering.

Ο κ. Παπαθανάσης απαντώντας στην κριτική για την απουσία εθνικής στρατηγικής στη βιομηχανία απαρίθμησε τους νόμους για τις στρατηγικές επενδύσεις, τον αναπτυξιακό νόμο και την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Ως προς τον αναπτυξιακό νόμο είπε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα ενεργοποιηθούν και τα ειδικά καθεστώτα για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X