Θέμα

Άρχισε το… σφυροκόπημα στη ρωσική οικονομία! Κατακόρυφη πτώση για το ρούβλι – Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου

Άρχισε το… σφυροκόπημα στη ρωσική οικονομία! Κατακόρυφη πτώση για το ρούβλι – Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Εκτοξεύθηκε η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει αλματώδη αύξηση, που ξεπέρασε το 6%, στις συναλλαγές στην Ασία μέχρι τώρα, καθώς οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η τιμή του βαρελιού αυξανόταν κατά 6,27%, στα 97,33 δολάρια, περί τις 06:45 (ώρα Ελλάδας), ενώ αυτή του βαρελιού Brent σημείωνε άνοδο 5,24%, στα 103,06 δολάρια.

Υπό «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» η ευρωπαϊκή θυγατρική της ρωσικής τράπεζας Sberbank

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε σήμερα την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των «μεγάλων» αναλήψεων αποταμιεύσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που αποφασίστηκαν από τις δυτικές χώρες.

Η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της στην Κροατία και στη Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων στη φήμη τους», εξηγεί ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι «στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της ή άλλες δεσμεύσεις της εντός των καθορισμένων προθεσμιών».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X