Οικονομία

Αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Δείτε πόσα θα πάρετε

Αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Δείτε πόσα θα πάρετε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι μειώσεις φόρου φέρνουν… αυξήσεις μισθών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως εάν δεν υπάρξει εφέτος μείωση της προκαταβολής φόρου, τότε το 2021 το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει μεγάλα ποσά στις επιχειρήσεις, καθώς εφέτος τα κέρδη τους θα είναι ανύπαρκτα, όπως και οι φόροι που αναλογούν σε αυτά.

Σημειώνεται, ότι η μείωση προκαταβολής φόρου, η οποία από φέτος μειώνεται μόνιμα για τα φυσικά πρόσωπα στο 55% από το 100%.Η μόνιμη μείωση για τις επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί από το 2022 και θα πάει στο 80% από το 100% που βρίσκεται σήμερα, ωστόσο, μόνο για φέτος, μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε γενναία μείωση προκαταβολής φόρου

Αν μια επιχείρηση είχε το 2019 κέρδη 10.000 ευρώ, ο φόρος που θα πληρώσει εφέτος θα είναι 2.400 ευρώ (συντελεστής φορολογίας 24%) συν άλλα τόσα (100%) ως προκαταβολή. Στο πιθανό σενάριο που η ίδια επιχείρηση εμφανίσει το 2020 ζημιές, τότε, αν δεν γίνει από εφέτος η μείωση της προκαταβολής του φόρου, το σίγουρο είναι ότι του χρόνου το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει το σύνολο της φετινής προκαταβολής, δηλαδή και τα 2.400 ευρώ, του χρόνου. Αυτό θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα από πλευράς εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Αν, όμως, η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση της φετινής προκαταβολής (εισοδήματα 2019) κατά 50%, τότε ο επαγγελματίας του παραπάνω παραδείγματος θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ (50%Χ 2.400 ευρώ) και το 2021 το κράτος θα πρέπει να του επιστρέψει το ίδιο ποσό και όχι το διπλάσιο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι επιπλέον, μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022 ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

Για το 2022 πηγαίνει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης «παγώνει» και για το 2022.

Οι μειώσεις αυτές φέρνουν αυξήσεις σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους από 10 – 30 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με τον μεικτό μισθό που λαμβάνουν, για τα εισοδήματα του 2021 και του 2022.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις δεν αφορούν συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

Κερδισμένοι είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια αλλά και οι μερισματούχοι, για εισοδήματα του 2020 και του 2021.

Για ποιους είναι υποχρεωτικά τα self-tests

Τα self-tests από την Δευτέρα 26 Απριλίου γίνονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαία βάση για όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Από το μέτρο εξαιρείται το προσωπικό των Δυνάμεων Ασφαλείας και των ενστόλων. Από την ίδια ημερομηνία, υποχρεωτικά θα είναι τα self-tests και για ιερείς, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Στον ιδιωτικό τομέα, τα self-tests είναι υποχρεωτικά από τις 03/05 για εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις δραστηριότητες καθαρισμού, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σε κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, καθώς και στις σχολές οδηγών.

Στους εργοδότες αυτών των επιχειρήσεων δεν είναι υποχρεωτικό, ενώ επίσης δεν είναι υποχρεωτικό για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Για μαθητές και καθηγητές η διάθεση των self-tests θα αρχίσει να γίνεται εκ νέου μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 06/05, και η δήλωση του αποτελέσματος θα γίνεται στο self-testing.gov.gr.

Έκτακτο επίδομα – Ποιοι θα το λάβουν

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για το έκτακτο επίδομα που αφορά σε 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους.

Ανάμεσα σε αυτούς 10.800 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη σχετικά με τουρισμό, αθλητισμό, μεταφορές, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοπους και γυμναστήρια, τα οποία ήταν κλειστά με κρατική εντολή. Εκτός επιδόματος μένει ο τομέας της εστίασης.

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για να λάβει κάποια επιχείρηση το επίδομα είναι να παρέμειναν κλειστοί τον Απρίλιο, ενώ δεν υπάρχει κριτήριο τζίρου. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και μη επιστρεπτέο.

Το ύψος του επιδόματος είναι 1000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ για 21 έως 50 εργαζόμενους.

Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές έως 15 ημέρες τον Απρίλη, θα πάρουν το μισό του επιδόματος.

Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X