Οικονομία

Χατζηδάκης: «Δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό»

Χατζηδάκης: «Δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Χατζηδάκης: Για τις δράσεις του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ελεύθερων επαγγελματιών μίλησε στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σε διαβούλευση τέθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο MEGA τόνισε πως στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται 11 δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με τις δράσεις αυτές να περιλαμβάνουν και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Είναι μία ευρύτερη πρωτοβουλία με 11 επιμέρους δράσεις για τη φοροδιαφυγή συνολικά. Μιλάμε για την σύνδεση POS, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, το myData που θα είναι υποχρεωτικό από του χρόνου και μέσα σε όλα αυτά μιλάμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν νοείται ο ελεύθερος επαγγελματίας να βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.

«Έχει διαπιστωθεί ότι το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από το εισόδημα που βγάζει ο μισθωτός με τον κατώτατο μισθό. Από τους 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν αποκλειστικό εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα, το 54% δηλώνει μηδενικό εισόδημα».

Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η περαιτέρω αξιοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Με βάση τα ανωτέρω, διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών – Taxis, κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών και ηλεκτρονικά βιβλία θα αξιοποιηθούν στο έπακρο για τη μείωση της παραβατικότητας, που παραμένει υψηλή σε συγκεκριμένους κλάδους υπηρεσιών. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος –για την οποία έχει συναινέσει και η Κομισιόν– είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ε.E., η Ελλάδα έχει καταφέρει να περιορίσει την «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ από το 29,1% των δυνητικών εισπράξεων του 2017 στο 14% το 2021, αλλά παραμένει μακριά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 9%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X