Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η… διπλή πληγή

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η… διπλή πληγή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από… δυο μεριές “βάλλεται” το Χρηματιστήριο Αθηνών, που βιώνει τις χειρότερες μέρες του από την εποχή των Capital Controls το 2015, καταγράφοντας απώλειες 5% σε εβδομαδιαία βάση και 25% σε ετήσια.

Δεν… σηκώνει κεφάλι το Χρηματιστήριο

Η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, από τη μία πλευρά, και η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα από την άλλη έχουν παρασύρει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ένα πτωτικό σπιράλ που δεν φαίνεται να βρίσκει αντιστάσεις -παρά το ενθαρρυντικό rebound στα μέσα της εβδομάδας, το οποίο όμως αποδείχθηκε βραχύβιο.

Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη τόσο με τη διαχείριση του ζητήματος του κορωνοϊού που απειλεί τις φετινές τουριστικές ροές αλλά και τις ελληνικές εξαγωγές, όσο και με το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα εθνικά σύνορα. «Θα χρειαστεί επομένως αυξημένη προσπάθεια για να πείσει η ελληνική οικονομία ότι επανέρχεται σε τροχιά ρυθμών μεγέθυνσης και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με τη διαδικασία διαμόρφωσης προϋποθέσεων για υλοποίηση επενδύσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χαμός στα ταμπλό

Ήδη, συμπληρώνονται δύο εβδομάδες έντονων διακυμάνσεων στο ταμπλό, με το κλίμα να εξελίσσεται σε «τοξικό» για όσους έχουν τοποθετήσει τα κεφάλαιά τους σε ελληνικούς τίτλους. «Η έξαρση του φαινομένου στην Ευρωπαϊκή επικράτεια και η μείωση της δραστηριότητας όπου διαπιστώνονται κρούσματα αρχίζει πλέον και ποσοτικοποιείται με αρνητικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων», εξηγεί ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδύσεων της Beta Χρηματιστηριακή. Ο ίδιος κάνει λόγο για «τρενάκι του τρόμου» στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μιλά για «υποτιμητική υπερβολή». Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ευκαιρία ανάλογη με την στρέβλωση που σημειώθηκε το 2015, μετά το κλείσιμο της Αγοράς λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Πυρά Τσακαλώτου κατά κυβέρνησης για την ΕΛΣΤΑΤ! (pic)

Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις των επενδυτικών οίκων και λοιπών οργανισμών, όπως είναι το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ κ.α.α, προκύπτει η κοινή εκτίμηση για σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που δικαιολογεί περικοπή των προβλέψεων των  ρυθμών μεγέθυνσης κατά τουλάχιστον 30%. Ταυτόχρονα, συντηρείται η αβεβαιότητα σε σχέση με τη χρονική περίοδο που θα απαιτηθεί για να επανέλθουν οι οικονομίες και πάλι σε τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης. Όπως εξηγεί ο κ. Τζάνας, αυτό σημαίνει ότι τα αισιόδοξα σενάρια που υιοθετούσαν  την απότομη μεταστροφή της καμπύλης των μακροοικονομικών μεγεθών (ΑΕΠ, κατανάλωση, επενδύσεις) μετά την πτώση τους (σενάριο καμπύλης τύπου V), είναι ανεδαφικά.

Θα… σηκωθούν;

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η αντίδραση στο ταμπλό είναι θέμα χρόνου καθώς όλα συναινούν στην επανάληψη μιας συνεδρίασης ανάλογη με αυτή που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη. Το ζήτημα αυτή τη φορά, επισημαίνει ο ίδιος, δεν είναι το πόσο ψηλά θα φθάσει ο Γενικός Δείκτης, αλλά το τι θα ακολουθήσει μετά. Οι άμεσοι στόχοι είναι οι 720 και 750 μονάδες και τα επίπεδα εκκίνησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν με πολύ μεγάλες πιθανότητες τα χαμηλά της συνεδρίασης της Παρασκευής (687,49). «Οτιδήποτε άλλο ειπωθεί επί του παρόντος θεωρείται εκτίμηση με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας», καταλήγει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X