Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σκηνικό απόλυτης κατάρρευσης!

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σκηνικό απόλυτης κατάρρευσης!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη, καθώς με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών παρακολουθεί έντρομο το σκηνικό κατάρρευσης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, υπό το ασφυκτικό βάρος της ταχείας εξάπλωσης του κοροναϊού και των αναταράξεων που προκαλεί η μεγάλη «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου.

Πώς κινείται το Χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε το πρωί της Δευτέρας με βουτιά 13%, ανήμπορο να αντιδράσει στις ολοένα και εντεινόμενες πιέσεις που γεννά διεθνώς η ανησυχία για τον οικονομικό αντίκτυπο του ιού.

Όσο η ώρα περνά, οι αρχικές απώλειες ελαφρώς περιορίζονται, ωστόσο η αγορά συνεχίζει να δέχεται ισχυρό σφυροκόπημα και να συνεχίζει… σε βαθύ κόκκινο.

Ειδικότερα, λίγα λεπτά μετά τις 12:30, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 8,52% στις  626,02 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 44,92 εκατ. ευρώ. Η αγορά υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, ενώ μοιάζει να… έχει παραλύσει από το διεθνές αρνητικό κλίμα.

Αναλυτικά η εικόνα στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 11,33%.

Βαριές απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από τις τραπεζικές μετοχές, η Πειραιώς υποχωρεί 22,63%, η Εθνική  στο -16,41%, η Alpha Bank στο – 15,35%) και η Eurobank στο -12,03%.

Αναστολή ΦΠΑ, οφειλών, εισφορών! Ιδού τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό!

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-17,37%) και των Υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας (-14,15%).

Άνοδο καταγράφει μόνο μία μετοχή, ο τίτλος της Elinoil (+9,74%), 72 κινούνται πτωτικά και παραμένουν σταθερές, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Σε ελεύθερη πτώση το πετρέλαιο

Η εγχώρια αγορά έχει επιδοθεί σε βουτιά, παραδομένη στο κλίμα πανικού που διαμορφώνεται διεθνώς, στη σκιά της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται παγκοσμίως.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας και η αγορά πετρελαίου, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει την παραγωγή. Παρά την επιδίωξη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν την πτώση από την παγκόσμια ζήτηση λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού, η ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή, μία κίνηση η οποία αποτελεί επακόλουθο της άρνησης της Ρωσίας, να συμμετάσχει στην κοινή πολιτική του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

Tη Δευτέρα το πρωί (9.28 ώρα Ελλάδος), το αργό υποχωρεί στα 29,95 δολάρια καταγράφοντας βουτιά 27,45% και το μπρεντ στα 33,76 δολάρια καταγράφοντας βαριές απώλειες 25,43%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X