Οικονομία

Δύο deals 305 εκατομμυρίων που ξυπνούν σκάνδαλα της Εθνικής…

Δύο deals 305 εκατομμυρίων που ξυπνούν σκάνδαλα της Εθνικής…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χρόνια μετά το σκάνδαλο της “Εθνικής Πανγαία” που αφορούσε την εκποίηση εκατοντάδων ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας με χαριστικούς όρους, η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο: Η τράπεζα επαναγοράζει – με τίμημα ασφαλώς πολύ υψηλότερο- κάποια από τα εκποιηθέντα ακίνητα, τα οποία συνέχιζε να χρησιμοποιεί πληρώνοντας πλέον ενοίκιο στον νέο ιδιοκτήτη τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τράπεζα επαναγοράζει τρία μεγάλα ακίνητα (πρώην ιδιοκτησίας της) καταβάλλοντας 151 εκατ. ευρώ, και περίπου 35 μικρότερα συνολικής αξίας 154 εκατ. ευρώ. Θα πληρώσει δηλαδή συνολικά 305 εκατ. ευρώ για να πάρει πίσω ένα μικρό μέρος της περιουσίας που είχε εκχωρήσει έναντι 580 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό και οι όροι της πώλησης

Η ιστορία ξεκινά από το 2013, όταν η τράπεζα εισέφερε 241 ακίνητά της (πολλά ιδιοχρησιμοποιούμενα) στην εισηγμένη θυγατρική της “Εθνική Πανγαία”. Εν συνεχεία, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου και με CEO τον εκλιπόντα Αλέξανδρο Τουρκολιά, η τράπεζα πούλησε το 65,5% της “Πανγαία” στην πολυεθνική Invel Real Estate.

Ως πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας αυτής εφέρετο ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Benny Steinmetz, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο με πολλές δικαστικές εμπλοκές σε διάφορες χώρες.

Οι όροι της πώλησης θεωρήθηκαν τότε σκανδαλώδεις:

  • Για να πάρει το 66,5% της “Εθνικής Πανγαία”, η Invel εισέφερε ακίνητα αξίας 73,5 εκατ. ευρώ και κατέβαλε στην τράπεζα τίμημα 580 εκατ. ευρώ.
  • Πλήρωσε το τίμημα παίρνοντας χαμηλότοκο δάνειο 421 εκατ. ευρώ από την ίδια την Εθνική(…).. Το δάνειο δόθηκε με επιτόκιο 2,8%, ενώ η τράπεζα δανειζόταν εκείνη την εποχή από τις χρηματαγορές με 4,2%…

Η τράπεζα  έβγαλε τα χρήματα από τη μία τσέπη ως δάνεια προς την Invel και τα έβαλε στην άλλη ως τίμημα, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της.

Στη δανειακή σύμβαση ορίζεται μάλιστα ότι εγγύηση για αυτό το δάνειο θα είναι τα ενοίκια που θα πληρώνει η τράπεζα στην Invel (τουλάχιστον 53 εκατ. ευρώ ετησίως) για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί κάποια από τα παραχωρούμενα ακίνητα.

Η Εθνική πήρε 580 εκατ. ευρώ – τα δικά της 421 εκατ. που έδωσε ως δάνειο και άλλα 160 εκατ. που δανείστηκε η Invel από ξένες τράπεζες. Παράλληλα υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης των πωληθέντων ακινήτων της.

 Νέα πρόσωπα, επωφελή deals

Μετά από δέκα χρόνια “Εθνική Πανγαία” δεν υπάρχει. Μέσα από ΑΜΚ,συγχωνεύσεις και μετοχικές αλλαγές μετεξελίχθηκε στη σημερινή Prodea, την μεγαλύτερη εταιρεία ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Μεγάλες αλλαγές έγιναν επίσης στο ιδιοκτησιακό σχήμα και στη μετοχική σύνθεση της μητρικής Invel, η οποία είναι πλέον ισχυρός διεθνής όμιλος με απασχολούμενα κεφάλια 1,6 δισ. ευρώ.

Ως συνέχεια και μετεξέλιξη της “Πανγαία” η Prodea “ρίζωσε” στην ελληνική αγορά, πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις και αξιοποίησε πλήρως τα ακίνητα της Εθνικής. Πούλησε μάλιστα ορισμένα στον όμιλο Παπαλέκα, με τον οποίο συνεργάζεται σε επενδυτικά projects του τουριστικού τομέα (ξενοδοχεία κλπ).

Τώρα οι δύο εταίροι πωλούν στην Εθνική Τράπεζα τα πρώην ακίνητά της, για τα οποία την τελευταία 10ετία πληρώνει ενοίκιο. Ενα από αυτά είναι το κτίριο επί της οδού Σοφοκλέους, όπου στεγαζόταν παλαιότερα το χρηματιστήριο. Τα άλλα είναι κυρίως κτίρια γραφείων και ακίνητα όπου στεγάζονται καταστήματα της Εθνικής.

Για την τράπεζα μπορεί να είναι μια συμφέρουσα κίνηση, καθώς το τίμημα θα αποσβεσθεί γρήγορα με τα ενοίκια που θα πάψει να πληρώνει.
Επωφελής είναι επίσης για την Prodea, θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την πώληση, δεδομένου μάλιστα ότι έχει αποσβέσει πολύ μεγάλο μέρος του τιμήματος

Πηγή: sofokleousin.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X