Οικονομία

ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): Τα κριτήρια για τα έκτακτα βοηθήματα

ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): Τα κριτήρια για τα έκτακτα βοηθήματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΔΥΠΑ: Θα διαγράφονται για 6 μήνες από τις λίστες ανεργίας της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) όσοι άνεργοι αρνούνται την συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης.

Επίσης θα διαγράφονται για 2 χρόνια εκείνοι οι άνεργοι που αρνούνται τρεις φορές μια θέση εργασίας σε αντίστοιχη ειδικότητα.

Τα παραπάνω προβλέπει υπουργική απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από το νέο έτος αναφορικά με κριτήρια επιδότησης και τις προϋποθέσεις στήριξης των ανέργων από τη νέα ΔΥΠΑ.

Με το νέο σύστημα, το πλαίσιο απονομής των παροχών γίνεται πιο διαφανές και αποδοτικό, καθώς διασφαλίζεται ότι οι πόροι θα διατίθενται στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ διευκολύνεται η αναζήτηση και εύρεση εργασίας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο χρόνια στις περιπτώσεις που ο εγγεγραμμένος αρνηθεί τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας (που αντιστοιχούν στα προσόντα, τις δεξιότητες, τον τόπο κατοικίας κ.λπ.) και για έξι μήνες σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

Παράλληλα ορίζονται εισοδηματικά κριτήρια στις περισσότερες παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις της ΔΥΠΑ (όπως το Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων, τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, Θεαμάτων, αγοράς βιβλίων, η ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία κ.ά.) για τους μακροχρόνια ανέργους (12+ μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας) με την εξαίρεση φυσικά των επιδομάτων ανεργίας καθώς και του ειδικού εποχιακού βοηθήματος.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν είναι εκείνα που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης τα οποία σήμερα είναι:
οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,
οικογενειακών εισόδημα έως 24.000 ευρώ για άγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρών για κάθε παιδί,
οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Επίδομα ανεργίας και απασχόληση

Παράλληλα προβλέπεται η διατήρηση του επιδόματος εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά πριν να λήξει η περίοδος επιδότησής τους. Ειδικότερα, θεσπίζεται επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν εργασία και το οποίο ισούται με το 50% του επιδόματος και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του ανεργίας (219 ευρώ επιδότηση για κάθε μήνα μέχρι την λήξη της περιόδου επιδότησης).

300 ευρώ σε ανέργους πάνω από 5 έτη

Τέλος προβλέπεται η απονομή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους έως 300€ ως μέτρο ενεργοποίησης των μακροχρόνια ανέργων που παραμένουν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ για 5 και πλέον έτη με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) ή και εύρεσης εργασίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X