Οικονομία

Εφιαλτική πρόβλεψη: Αν δεν στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις η οικονομία θα ελεγχθεί από τις πολυεθνικές

Εφιαλτική πρόβλεψη: Αν δεν στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις η οικονομία θα ελεγχθεί από τις πολυεθνικές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν η στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων που σήμερα πραγματικά ζουν σε μία εξαθλίωση. Δεν μπορεί να είναι η ζωή τους, από τη δουλειά στο σπίτι και να μην μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Για να δουλεύουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν λεφτά. Μιλάμε για μία εικόνα κυβέρνησης που έχει χάσει τον προσανατολισμό της που βασικός στόχος της οφείλει να είναι η επιβίωση του λαού», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρώην Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Όταν ο καταναλωτής δεν έχει διαθέσιμο εισόδημα ή τελειώνει στο σούπερ μάρκετ, τότε δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι το σύνολο των επιχειρήσεων βιώνουν κρίση. Οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις στη χώρα βιώνουν δεκατέσσερα χρόνια τώρα μια συνεχή κρίση. Στην ένδυση-υπόδηση έχουμε 40-50% μείωση του τζίρου. Το ίδιο συμβαίνει και στην εστίαση. Σήμερα έχουμε ένα εκατομμύριο ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς στα ενεργειακά γιατί ο επιχειρηματίας αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις πέντε δεσμεύσεις που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή του ομιλία στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ Χατζηθεοδοσίου είπε: «Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατάλαβα ότι είναι ανάγκη σήμερα να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Διαφορετικά, μελλοντικά στη χώρα μας θα έχουμε μία οικονομία που θα ελέγχεται σε μεγάλο ποσοστό από μεγάλες πολυεθνικές. Αυτό είναι το μήνυμα σε ότι αφορά τους μικρομεσαίους. Σε ότι αφορά δε τους καταναλωτές, σας θυμίζω μια ρήση του παρελθόντος: Ή το χρέος θα φάει το έθνος ή το έθνος θα φάει το χρέος.

Δεν μπορεί μόνιμα να ακούμε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και ξαφνικά να ανακαλύπτουν στην κυβέρνηση ότι στο θέμα των ενεργειακών και στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης υπάρχει σκέψη μείωσης. Όσο καθυστερεί η κυβέρνηση τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον προσανατολισμό της δηλαδή να βρίσκει τρόπο να επιβιώνει ο λαός. Η Ισπανία και η Πορτογαλία αποτελούν παραδείγματα πρός μίμηση αφού κατάφεραν να βρουν τον τρόπο να μειώσουν το κόστος στο ενεργειακό. Υπάρχουν επίσης χώρες στην Ευρώπη που μείωσαν τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς γιατί δεν μπορούμε να παρατηρούμε την καταστροφή.

Αυτά τα είπαμε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Φτάσαμε 8 μήνες μετά και η κυβέρνηση -σωστά- ΤΩΡΑ τα παίρνει. Χάσαμε όμως 8 μήνες και η αγορά δεν έχει πολλές ερμηνείες, την ώρα μάλιστα που η κρίση στην οικονομία, είναι η μεγαλύτερη που ζήσαμε ποτέ. Η κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει ρότα στον τρόπο που διανέμει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις μικρές επιχειρήσεις και γενικά στις επιχειρήσεις, τότε παίρνει την πολιτική απόφαση να καταργήσει και να αφανίσει ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X