Θέμα

Εφιαλτική πρόβλεψη: Η βενζίνη θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Εφιαλτική πρόβλεψη: Η βενζίνη θα φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο καλπασμός των τιμών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα, καύσιμα, φαίνεται πως θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμα. Ενδεικτική της κατάστασης η πρόβλεψη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργου Ασμάτογλου, που είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι την Παρασκευή δηλαδή, η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο. Όπως είπε ο Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας στον ΑΝΤ1, τις τελευταίες μέρες οι τιμές της βενζίνης μεταβάλλονται συνεχώς, έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 2 ευρώ και «οδεύοντας» προς τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο. Εξήγησε, πάντως ότι, στην περίπτωση που υπάρξει μείωση στα καύσιμα, θα φανεί αμέσως στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα σιτηρά, καθώς οι γιγαντιαίες ανατιμήσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στον τελικό καταναλωτή, μάλλον επειδή υπάρχουν αποθέματα με παλιότερες τιμές. Όχι όμως για πολύ. Ήδη στις αφρικανικές χώρες που αγόραζαν από Ουκρανία και Ρωσία οι ελλείψεις και η ακρίβεια είναι τεράστια… Και θα προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκαλύψει εντός της εβδομάδας σχέδιο για έκδοση μαμούθ κοινού χρέους των 27 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή και αμυντική της ανεξαρτησία, μετά τους φόβους που έχει δημιουργήσει σε όλη την ήπειρο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στους ηγέτες των 27 κρατών – μελών οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, στις 10 και 11 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αξιωματούχοι εργάζονται ακόμη πάνω στις τελικές λεπτομέρειες της έκδοσης, αλλά και στον προσδιορισμό του ποσού το οποίο αναμένεται να αντληθεί.

Οι ανατιμήσεις είναι πλέον ραγδαίες στις διεθνείς αγορές και η οικονομική κρίση… καταφτάνει! Ακόμα κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία έληγε… αύριο, η αναχαίτιση των ακραίων συνεπειών της σημερινής κατάστασης θα ήθελε τουλάχιστον δύο-τρεις μήνες.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X