Οικονομία

Ενα εκατομμύριο νοικοκυριά έπεσαν στην παγίδα του ΕΝΦΙΑ-Χάνουν επιδόματα

Ενα εκατομμύριο νοικοκυριά έπεσαν στην παγίδα του ΕΝΦΙΑ-Χάνουν επιδόματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ελαφρύνσεις περίμεναν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τα βάρη του ΕΝΦΙΑ. Είναι γεγονός πως μειώσεις του φόρου υπήρξαν. Οπως υπήρξαν και πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις. Εκτός αυτών τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αποδεικνύονται πολύ μεγάλη παγίδα για περισσότερα από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων.

Γιατί; Διότι οι νέες και πολύ μεγάλες αντικειμενικές τιμές, αυξάνουν πάρα πολύ την αντικειμενική αξία των ακινήτων (υπολογίζεται ότι συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα αυξήθηκε κατά 95 δισεκατομμύρια ευρώ) και έτσι για 7,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, θα είναι στο εξής το κριτήριο εξαιτίας του οποίου πολλοί:

■ Χάνουν επιδόματα που προβλέπουν άλλοι νόμοι
■ Χάνουν προστασία από πλειστηριασμούς χιλιάδες δανειολήπτες
■ Φορολογούνται φέτος για πρώτη φορά με πολύ βαριά τεκμήρια
■ Χάνουν τις εκπτώσεις 50% στον ΕΝΦΙΑ
■ Αυξάνονται περίπου 20 άλλοι φόροι και επιβαρύνσεις επί των ακινήτων.

Αμεσα χαμένοι βγήκαν ήδη χιλιάδες ιδιοκτήτες που δικαιούνταν έκπτωση ΕΝΦΙΑ 50%. Πέρυσι 1,3 εκατομμύρια δικαιούχοι ιδιοκτήτες γλίτωσαν 81 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά από τα 162 εκατ. που θα όφειλαν. Φέτος η έκπτωση έπεσε  στα 51 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι εκπτώσεις φόρου μειώθηκαν κατά 33%, πολύ περισσότερο από όσο μειώθηκαν οι βεβαιώσεις φόρου γενικά (13%). Ετσι ξεπέρασαν υπερέβησαν τα κριτήρια προστασίας τα οποία η κυβέρνηση δεν φρόντισε να αυξήσει ώστε να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο η αντικειμενική αξία για την έκπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά:

■ τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο
■ τις 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και
■ τις 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Μεγάλο κίνδυνο να χάσουν κοινωνικά επιδόματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε πάνω από 7.000 περιοχές της χώρας. Με τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ,  πολλά νοικοκυριά θα περάσουν το όριο που ορίζει ο νόμος για τα επιδόματα, με αποτέλεσμα να χάσουν τις ενισχύσεις.

Επιδόματα που κινδυνεύουν είναι, μεταξύ άλλων:

■ Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για να λάβει ένα νοικοκυριό την ενίσχυση πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ. Συνεπώς, νοικοκυριό με ένα παιδί και κατοικία αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ που αυξάνεται σε 130.000 ευρώ, χάνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Το ίδιο ισχύει και για ζευγάρι με 2 παιδιά και ακίνητη περιουσία που από 110.000 ευρώ αυξάνεται σε 140.000 ευρώ.

■ Το επίδομα θέρμανσης. Τα όρια αξίας της ακίνητης περιουσίας διευρύνθηκαν λόγω των εκτάκτων μέτρων για την ενεργειακή ακρίβεια και έχουν διαμορφωθεί σε 180.000 ευρώ (από 130.000) για άγαμο και στα 300.000 (από 250.000) για έγγαμο δικαιούχο.
■ Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Για άγαμο η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, ενώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X