Οικονομία

Ενέργεια: Απειλεί και τις ιδιωτικοποιήσεις ο κορονοϊός

Ενέργεια: Απειλεί και τις ιδιωτικοποιήσεις ο κορονοϊός
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον φόβο του κοροναϊού κινούνται οι αποκρατικοποιήσεις της κυβέρνησης στην ενέργεια, και κυρίως της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η πρώτη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του 65% που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία έχει παραταθεί έως τις 23 Μαρτίου, καθώς το ζήτησαν ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η ενέργεια και οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων

Μάλιστα, στέλεχος ενεργειακής εταιρείας που έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχει στον διαγωνισμό – απαντώντας σε ερώτηση του «insider.gr» για το εάν θα …κατέβει  μεμονωμένα ή σε σύμπραξη με μεγάλο παίκτη του εξωτερικού όπως είχε διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέσω skype δεν κλείνονται συμφωνίες. Λόγω κοροναϊού έχουν ακυρωθεί όλα τα ταξίδια, οπότε όλα είναι ρευστά».

Παράλληλα, οι εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια και η ρευστότητα στις ξένες αγορές δημιουργούν ένα περιβάλλον εχθρικό σε νέες επενδύσεις, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στο ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης, όσο και στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Κορονοϊός: Ιδού τα μέτρα που παίρνουν οι ελληνικές τράπεζες!

Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τα προγνωστικά είναι καλύτερα, παρότι ο διαγωνισμός απέχει πολύ ακόμη από τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Κι αυτό διότι θα ρυθμιζόμενα έσοδα είναι διασφαλισμένα. Όσο για την επερχόμενη αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), με τις ετήσιες ρυθμιζόμενες αποδόσεις των δύο Διαχειριστών να φτάνουν το 8%-9%, διατηρούνται ακόμη «αντιστάσεις» στις πιέσεις που ασκούν οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Η ενέργεια και οι διστακτικοί επενδυτές και σε άλλους κλάδους

Πάντως, οι πρώτοι οιωνοί για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε ο κοροναϊός διαφάνηκε από τις εξελίξεις στο δεύτερο διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς δεν κατέθεσαν προσφορές οι Varde και Fosun, ενώ η προσφορά της CVC Capital Partners, κρίνεται από την Εθνική Τράπεζα ως χαμηλή, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής του διαγωνισμού.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, οι επενδυτές – ειδικά οι Κινέζοι της  Fosun που ζήτησαν παράταση για την υποβολή προσφοράς – φαίνεται ότι διστάζουν να αναλάβουν ρίσκο, εξαιτίας του κοροναϊού. Μένει τώρα να αποφασίσει η Εθνική Τράπεζα, εάν θα ζητήσει βελτιωμένη προσφορά από τη CVC Capital ή θα «παγώσει» τον διαγωνισμό, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στις ξένες αγορές, εξαιτίας της επιδημίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X