Οικονομία

Έρχεται… δυνατό τεστ τον Αύγουστο για την επόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας

Έρχεται… δυνατό τεστ τον Αύγουστο για την επόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Ραντεβού» με δύο οίκους αξιολόγησης έχει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα για την αναβάθμιση, προσβλέποντας σε επικύρωση των αναπτυξιακών πολιτικών που έχει εξαγγείλει και αναμένεται να ξεκινήσει να νομοθετεί άμεσα.

Στο… δρόμο για την αναβάθμιση

Στις 2 Αυγούστου αναμένεται η επόμενη απόφαση πιστοληπτικής αξιολόγησης του οίκου Fitch, ενώ για τις 23 Αυγούστου έχει προγραμματίσει τη δική της απόφαση η Moody’s. Η Standard & Poor’s, μετά την ψυχρολουσία που επιφύλασσε στην προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο με την απόφασή της να μην αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας, αναμένεται να ανακοινώσει τη δική της απόφαση στις 25 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, οι οίκοι αξιολόγησης μπορούν να προχωρήσουν εκτάκτως σε κάποια ανακοίνωση, εκτός δηλαδή του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος, εφόσον θεωρήσουν κατάλληλες τις συνθήκες. Σημειώνεται ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετέθεσε για αργότερα τις πολυπόθητες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου και πολλά αναμένεται να κριθούν από το κατά πόσο οι πολιτικές που θα δρομολογήσει η νέα κυβέρνηση θα είναι αναπτυξιακές, αλλά και από το κατά πόσο αυτές θα έχουν άμεση επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Το πρώτο βήμα

Ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν, αναμφίβολα, το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Σε πρόσφατή έκθεσή για την Ελλάδα, η Moody’s υπογραμμίζει δε ο οίκος αξιολόγησης ότι «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους», κάνοντας λόγο για «αποκομματοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης.

Ιδού οι φοροελαφρύνσεις που έρχονται! Τι αλλάζει για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Σημειώνεται ότι η σταδιακά αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας ως την επενδυτική βαθμίδα (investment grade) αποτελεί απαραίτητο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, αφού είναι προϋπόθεση για να «ξεκλειδώσει» σημαντικός όγκος άμεσων ξένων επενδύσεων αλλά και να αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε περίπτωση που επανεκκινήσει το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE). Σήμερα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που στερείται της επενδυτικής βαθμίδας και το στοίχημα πλέον είναι πόσο γρήγορα θα ανακτήσει τα αναγκαία επίπεδα αξιοπιστίας.

Χαμηλά ο πήχης από τη Moody’s για την αναβάθμιση

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση σε θετική της προοπτικής τριών συστημικών τραπεζών, δίνοντας έτσι ένα «σινιάλο» της μεταστροφής του κλίματος υπέρ της χώρας στις αγορές -κάτι που επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, και από την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκδοση επταετούς ομολόγου τις προηγούμενες ημέρες με χαμηλό-επιτόκιο ρεκόρ. «Η πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα αναμένεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση των αναπτυξιακών πολιτικών, γεγονός που θα διευκολύνει τις τράπεζες να υλοποιήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια για βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων», επισημαίνει ο αξιολόγησης στην τελευταία του σχετική ανακοίνωση.

«H υφιστάμενη βαθμολόγηση (Β1) της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κράτους αντικατοπτρίζει από τη μία πλευρά την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί, από την άλλη πλευρά την απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», τόνισε παράλληλα από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα το κορυφαίο στέλεχος της Moody’s, Κόλιν Έλις.

Δύσκολα για την… αναβάθμιση

Ο κ. Έλις κράτησε, πάντως, χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για αναβάθμιση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, υπογραμμίζοντας ότι «όσο δεν βλέπουμε άλμα στην ανάπτυξη, η αξιολόγηση του ελληνικού κράτους θα μένει σταθερή». Τόνισε, ωστόσο, ότι «όσο η Ελλάδα διατηρεί την καλή της στάση απέναντι στους Θεσμούς, η πιστοληπτική της ικανότητα θα ενισχύεται». Εξάλλου, «η χώρα επωφελείται ιδιαίτερα από το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, χάρη στους εταίρους της». Ο κ. Έλις επέστησε την προσοχή στα «μεγάλα περιθώρια μεταρρύθμισης» στην Ελλάδα και στο «ιδιαίτερα υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X