Οικονομία

ESM: Πατάει… το κουμπί για τον μηχανισμό στήριξης κρατών από την πανδημία

ESM: Πατάει… το κουμπί για τον μηχανισμό στήριξης κρατών από την πανδημία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί σήμερα από το συμβούλιο διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) ο μηχανισμός στήριξης των κρατών μελών της ευρωζώνης από την κρίση της πανδημίας (ESM Pandemic Crisis Support).

Πώς θα δίνονται τα δάνεια του ESM

Τα δάνεια του ESM θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης από την κρίση της πανδημίας σε προαιρετική βάση. Η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο.

Η χρηματοδότηση που θα εγκρίνεται για κάθε κράτος στη βάση ενός σχεδίου και θα μπορεί να αντληθεί μέσα σε βάθος έως δύο ετών (12 μήνες +6+6).

Επίδομα 800 ευρώ: Ξεκινούν νέες πληρωμές- Ποιοι πληρώνονται σήμερα – Τι θα γίνει με τους επιστήμονες

Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που θα λαμβάνουν στήριξη από το μηχανισμό στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας θα παραμένουν δεσμευμένα να εφαρμόσουν τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές αρχές, σύμφωνα με τα οικονομικά και δημοσιονομικά πλαίσια συντονισμού και εποπτείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης τυχόν ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

Κατόπιν αιτήματος οι θεσμοί θα προετοιμάζουν μαζί με τις αρχές του κράτους που λαμβάνει στήριξη από τον μηχανισμό ένα ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας, βάσει του συμφωνηθέντος προτύπου. Αυτό δεν θα είναι Μνημόνιο, αλλά θα εμπεριέχει σαφείς κανόνες.

Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών για κάθε αίτημα, τα διοικητικά όργανα του ESM θα εγκρίνουν τα μεμονωμένα Σχέδια Αντιμετώπισης Πανδημίας για τη χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X