Οικονομία

Πάνω από 1 τρισ. δολάρια το επενδυτικό fund της Νορβηγίας

Πάνω από 1 τρισ. δολάρια το επενδυτικό fund της Νορβηγίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Μας αρέσει η αστάθεια και κερδίζουμε από αυτήν!». Στην ωμή αυτή παραδοχή προέβη ο επικεφαλής της Norges Bank Investment Management, της εταιρείας που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας που το 2017 έσπασε το «φράγμα» του 1 τρισ. δολ. ενεργητικού εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα πλούσια κέρδη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg,  ο Yngve Slyngstad ανέφερε ότι η άνοδος της μεταβλητότητας στις αγορές μπορεί να ενισχύσει το νορβηγικό fund κατά 40 δισ. δολάρια.

Τη χρονιά που πέρασε , το μεγαλύτερο επενδυτικό fund του πλανήτη διπλασίασε τις αποδόσεις του, καθώς οι ισχυρές διεθνείς αγορές μετοχών έδωσαν ώθηση στην αξία του χαρτοφυλακίου του.

Συγκεκριμένα, το fund αύξησε την απόδοση των επενδύσεών του στο 13,7% από 6,9% το 2016.

Το fund έχει στα χέρια του κατά μέσο όρο μερίδιο 1,4% στις κορυφαίες εισηγμένες επιχειρήσεις του πλανήτη, ενώ σχεδιάζει την αύξηση του μεριδίου των μετοχών στο χαρτοφυλάκιό του στο 70%, από 66,6% σήμερα, με στόχο υψηλότερες αποδόσεις. Θέλει ωστόσο παράλληλα να αποφύγει τις ριψοκίνδυνες στρατηγικές.

Οι μετοχές απέδωσαν το 2017 στο νορβηγικό ταμείο κέρδη της τάξης του 19,4%, ενώ οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος είχαν κέρδος 3,3% και σε ακίνητα 7,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη επένδυση του fund  ήταν στην Apple και ακολουθούν η Nestle με 51 δισ., καθώς και η  Royal Dutch Shell με 50 δισ. δολάρια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X