Θέμα

Eurogroup: Άγριο παρασκήνιο μετά την… μεγάλη «σφαγή» και όλα κρίνονται τώρα!

Eurogroup: Άγριο παρασκήνιο μετά την… μεγάλη «σφαγή» και όλα κρίνονται τώρα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το παρασκήνιο και οι επαφές σε ανώτατο επίπεδο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών και των ηγεσιών της ευρωζώνης είναι… άγριο τις τελευταίες ώρες. Κι αυτό φυσικά προκειμένου να βρεθεί κατά το σημερινό Eurogroup μια συμβιβαστική λύση. Αλλά και μια συνεκτική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού.

Όλα αυτά ενώ χθες έγιναν γνωστά… σημεία και τέρατα για την τελευταία συνεδρίαση που διεκόπη μετά από 16 ώρες.

Σόιμπλε… εσύ στο Eurogroup;

Αρχικά έγινε σαφές πως οι λεγόμενοι “βόρειοι” θυμήθηκαν τον κακό, κάκιστο εαυτό τους κι έδειξαν για μια ακόμη φορά να αδιαφορούν παντελώς για κάθε νόημα της φράσης “Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο κορονοϊός “γονατίζει” την Γηραιά Ήπειρο, αλλά οι βορειοευρωπαίοι θύμισαν Σόιμπλε… στα χειρότερά του και στύλωσαν τα πόδια!

Το μεγάλο αγκάθι στο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup ότι η Ευρωζώνη μπορεί να χρειασθεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ! Κι αυτό φυσικά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία Covid-19.

Κάποιοι… αποκοιμήθηκαν (!) και άλλοι «σφάχτηκαν»! Χοντρές κουβέντες στο Εurogroup

Ωστόσο, όπως δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που έληξε έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών χωρίς συμφωνία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης ήταν αμετακίνητες. Εμφανίσθηκαν έτοιμες να υποστηρίξουν μέτρα μεν, αλλά ύψους μόλις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Μια απόφαση που φυσικά έβαλε “φωτιά” στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διακόπηκαν.

Σήμερα… ελπίδα για λύση στο Eurogroup;

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Πέ,πτης, 09.04.2020, θα ξέρουμε το εάν αυτό που ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο έχει χαρακτηρίσει ως «ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας εναντίον των επιπτώσεων του κορονοϊού» είναι στο τραπέζι ή όχι. Στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ καλούνται να δείξουν ότι η ευρωζώνη πορεύεται συντονισμένα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλά και ότι θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί το ευρώ.

Χάσμα! Στα πρόθυρα της διάλυσης η ΕΕ για 1 τρισ. ευρώ!

Μετά την ανοικτή σύγκρουση Ολλανδίας – Ιταλίας στο χθεσινό Eurogroup αυτό δεν θα είναι εύκολο. Η Ιταλία φέρεται να επιθυμεί ο δανεισμός από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους. Η ευρωζώνη θέλει όμως να διασφαλίσει πως αυτό θα αφορά αποκλειστικά χρήματα που πηγαίνουν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η Ολλανδία είναι αντίθετη στα ευρωομόλογα. Θεωρώντας πως αυξάνουν τους κινδύνους για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θεωρούν πως αυτό το βήμα είναι καθοριστικό για να αποκτήσει η νομισματική ένωση ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Μέσα σε αυτό το κλίμα επενδύονται πολλά στο διαμεσολαβητικό ρόλο Γερμανίας και Γαλλίας. Αλλά και στις επαφές που κατά πληροφορίες έγιναν σε ανώτατο επίπεδο τις τελευταίες ώρες για να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X