Οικονομία

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά μετά τα μάκρο

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά μετά τα μάκρο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με μικρά κέρδη συνεχίζουν οι ευρωαγορές σήμερα, Παρασκευή 21.06.2019, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία -ενθαρρυντικά- στοχεία των δεικτών PMI για την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και την αυξημένη ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει οριακές μεταβολές στις 386,12 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,1% στις 12.366,58 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,2% στις 5.548,79 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,1% στις 7.435,40 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται σε ποσοστό 0,5%.

Χορός δισεκατομμυρίων με το Σχέδιο Γιούνκερ! Πρωταθλήτρια σε χρηματοδοτήσεις η Ελλάδα!

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία της έρευνας της Markit έδειξαν ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης παρέμεινε υποτονικός τον Ιούνιο, αν και ενισχύθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα σκαρφαλώνοντας σε υψηλό επτά μηνών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης ενισχύθηκε στις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας, από 51,8 μονάδες τον Μάιο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Τα στοιχεία

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI παρέμεινε αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, στις 47,8 μονάδες από 47,7 μονάδες τον Μάιο. Παράλληλα, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 53,4 μονάδες από 52,9 μονάδες τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό επτά μηνών.

“Η οικονομία της Ευρωζώνης κέρδισε περαιτέρω ορμή τον Ιούνιο, με τον δείκτη PMI να ενισχύεται μετά τα χαμηλά που γνώρισε νωρίτερα φέτος, σε μία ένδειξη ότι το χειρότερο της επιβράδυνσης ενδεχομένως να βρίσκεται πίσω μας”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. “Ωστόσο, ο ρυθμός της επέκτασης παραμένει αδύναμος, με τα στοιχεία της έρευνας να δείχνουν ανάπτυξη λίγο πάνω από 0,2% το δεύτερο τρίμηνο”, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, η ένταση στη Μέση Ανατολή οξύνεται επικίνδυνα λίγες ώρες μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από τις ένοπλές δυνάμεις του Ιράν. Οι αμερικανικές αρχές υποστήριξαν πάντως ότι το drone δεν είχε παραβιάσει τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε και στη συνέχεια ακύρωσε την τελευταία στιγμή μία διαταγή για αεροπορικές επιδρομές σε επιλεγμένους στόχους στο Ιράν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X