Οικονομία

Ευρωαγορές: Κέρδη ήταν και… πάνε!

Ευρωαγορές: Κέρδη ήταν και… πάνε!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

“Κόκκινες” οι ευρωαγορές στις συναλλαγές της Πέμπτης, 31.10.2019, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ΗΠΑ και Κίνα να μην μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία για το εμπόριο.

Δημοσίευμα του το Bloomberg αναφέρει ότι Κινέζοι αξιωματούχοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν την πρώτη φάση της συμφωνίας που καλύπτει κυρίως τον αγροτικό τομέα.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δε θα συμβιβαστούν με τα πιο ακανθώδη ζητήματα. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να ανησυχούν για τον παρορμητισμό του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ και για τον κίνδυνο ότι μπορεί να κάνει πίσω ακόμα και αν προκύψει μια περιορισμένη συμφωνία.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης European Stoxx 600 υποχωρεί 0,6% στις 396,18 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,7%, στις 12.821,76 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,6% στις 5.729,30 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,1% στις 7.253,91 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει μικρές απώλειες 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,7%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις δεσπόζει η επίσημη ανακοίνωση των Fiat Chrysler και PSA Peugeot ότι τα Δ.Σ. τους έδωσαν το πράσινο φως για να προχωρήσει η συγχώνευση των δύο εταιρειών, δημιουργώντας την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως με αξία περίπου 50 δισ. δολ.

Ασιατικές αγορές: Μικτή εικόνα μετά τα απογοητευτικά μάκρο από την Κίνα

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν σήμερα και επίσημα ότι συμφώνησαν “να δουλέψουν στην κατεύθυνση της πλήρης ενοποίησης των αντίστοιχων δραστηριοτήτων τους δια συγχωνεύσεως κατά 50/50”.

Ο τίτλος της Fiat σημειώνει άλμα 8,7%, ενώ η Peugeot υποχωρεί σε ποσοστό 8%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% το γ΄ τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 1,1%.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβράδυνε στο 0,7% τον Οκτώβριο από 0,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 7,5% τον Σεπτέμβριο που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008.

Το επενδυτικό κλίμα διαμορφώνει και η απόφαση της Federal Reserve να προχωρήσει χθες στην τρίτη διαδοχική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5% με 1,75%. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed, ξεκαθάρισε πάντως ότι θα χρειαστεί μια “ουσιώδη μεταβολή” στην οικονομία για να δικαιολογηθεί άλλη μια μείωση των επιτοκίων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X