Οικονομία

Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα εν αναμονή εξελίξεων στο εμπόριο

Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα εν αναμονή εξελίξεων στο εμπόριο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικές ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις στο ζήτημα των εμποριών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας, καθώς και τις ευρύτερες εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό πεδίο.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,09%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να ηγείται των κερδών με 1% και τον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας να υποχωρεί κατά 0,9%, ηγούμενος των απωλειών.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύεται οριακά κατά 0,03%. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,07%, με τον γαλλικό CAC να σημειώνει οριακές απώλειες 0,02% και τον βρετανικό FTSE 100 να σημειώνει κέρδη 0,22%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,23%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,25%.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στη διεθνή έκθεση International Import Expo νωρίτερα σήμερα, κάλεσε σε ύφεση των εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα μέσω διαλόγου, καθώς και σε άρση των εμποδίων για την ελευθερία του εμπορίου σε παγκόσμια κλίμακα.

Μολονότι δεν έκανε ευθεία αναφορά στις ΗΠΑ, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Κίνα πιέζει την Ουάσινγκτον να άρει τους δασμούς από σειρά κινεζικών προϊόντων και αγαθών προκειμένου να ολοκληρωθεί η “Πρώτη Φάση” της εμπορικής συμφωνίας των δύο χωρών.

Η Κίνα… οδηγεί!

Ο τομέας των υπηρεσιών στην Κίνα , εξάλλου, υποχώρησε τον Οκτώβριο σε χαμηλό οκταμήνου, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλό 15μήνου, σύμφωνα με το Reuters.

Πίσω στην Ευρώπη, σε στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το British Retail Consortium (BRC), η καταναλωτική δαπάνη στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε τη μεγαλύτερη εδώ και έξι μήνες αύξησή της σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο. Η αύξηση των πωλήσεων, ωστόσο, σε 12μηνη βάση, υποχώρησε σε  νέο χαμηλό (0,1%).

Ασιατικές αγορές: Στα… πράσινα λόγω αισιοδοξίας για εμπορική συμφωνία

Ο επικεφαλής του BRC δήλωσε στο Reuters ότι το Brexit και η πολιτική αβεβαιότητα εξαιτίας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων.

Την Δευτέρα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της IHS Markit έδειξε ότι ο κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη συνέχισε τη συρρίκνωσή του και τον Οκτώβριο.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου συνεχίζουν να παραμένουν στο επίκεντρο,  με την μετοχή της Siemens Gamesa να “βυθίζεται” κατά 12,7%, καθώς η εταιρεία αιολικής ενέργειας περιέκοψε το guidance της για το 2020 και μετέθεσε τους στόχους για την κερδοφορία της κατά δύο έτη.

Η Pandora επίσης βυθίζεται κατά 12,5%, καθώς η δανική εταιρεία κοσμημάτων ανακοίνωσε καθαρές ζημίες στο γ’ τρίμηνο και περιέκοψε το guidance για τα έσοδά της, χτυπημένη από αδύναμη καταναλωτική ζήτηση, καθώς και από την πολιτική αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ.

Η ελβετική Dufry, αντιθέτως, βλέπει τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 6%, ηγούμενη των κερδών στο πλαίσιο του Stoxx 600.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X