Οικονομία

Ευρωαγορές: Πτώση άνω του 1% λόγω… εμπορικού αδιεξόδου

Ευρωαγορές: Πτώση άνω του 1% λόγω… εμπορικού αδιεξόδου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες άνω του 1% συνεχίζουν οι ευρωαγορές στις συναλλαγές της Τετάρτης, 29.05.2019 και εν μέσω των ανησυχιών για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Ιταλία ενδεχομένως να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 1,2% στις 371,26 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 1,2% στις 11.877,83 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,6% στις 5.225,57 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 1,1% στις 7.187,59 μονάδες.

Οι μετοχές της ArcelorMittal σημειώνουν βουτιά άνω του 4% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα μειώσει περαιτέρω την παραγωγή χάλυβα στην Ευρώπη λόγω της αδύναμης ζήτησης.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,5%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,4%.

Το αδιέξοδο στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας παραμένει η βασική πηγή ανησυχίας για τις αγορές καθώς οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την αύξηση των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά προϊόντα και τα αντίποινα της Κίνας.

Ο παράγοντας Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι η κυβέρνηση του δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Κίνα, προσθέτοντας ότι οι δασμοί από την πλευρά των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν “σημαντικά”.

Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της φέρεται να ετοιμάζεται να περιορίσει την πρόσβαση των ΗΠΑ στις σπάνιες γαίες.

«Κόκκινες» οι ασιατικές αγορές υπό τον… φόβο του Τραμπ!

Ειδικότερα, η εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι η χώρα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τις σπάνιες γαίες στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: “μην πείτε πως δεν σας προειδοποιήσαμε”.

Η Κίνα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται σε πολλές προϊόντα τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο η Ρώμη και οι Βρυξέλλες να εμπλακούν σε μία νέα αντιπαράθεση για τα ελλείμματα του ιταλικού προϋπολογισμού εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κυρώσεις λόγω της αδυναμίας της ιταλικής κυβέρνησης να χαλιναγωγήσει το χρέος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X