Οικονομία

Ευρωαγορές: Σε αναζήτηση… βηματισμού μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Ευρωαγορές: Σε αναζήτηση… βηματισμού μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με μικτά πρόσημα συνεχίζουν οι βασικές ευρωαγορές στις συναλλαγές της Πέμπτης, 14.11.2019, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από Ευρώπη και Ασία τα οποία επιβεβαιώνουν τον αρνητικό αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να αναπτύσσεται το γ΄ τρίμηνο, ωστόσο ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αναιμικός.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2%, ενώ το ΑΕΠ της Ε.Ε. των 28 κατά 0,3% το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat.

Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, απέφυγε την ύφεση, καθώς κατάφερε να εμφανίσει, έστω και οριακά, θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίες, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε μόλις 0,1% το γ΄ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν συρρίκνωση 0,1%. Το β΄ τρίμηνο το γερμανικό ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 0,2%.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 χάνει 0,15% στις 405,23 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,35% στις 13.184,39 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει οριακές απώλειες 0,04% στις 5.904,81 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 0,25% στις 7.332,43 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,15%.

Ασιατικές αγορές: Μικτή εικόνα μετά τα αδύναμα μάκρο από Κίνα – Ιαπωνία

Νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και το ιαπωνικό ΑΕΠ έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη συνεχίζουν να επιβραδύνουν εν μέσω της παγκόσμιας εμπορικής διένεξης.

Το κλίμα επιβαρύνουν και οι αναφορές ότι οι σινοαμερικανικές συνομιλίες για το εμπόριο έχουν οδηγηθεί σε νέο αδιέξοδο λόγω των διαφωνιών σε έναν αριθμό θεμάτων. Η αμερικανική πλευρά φέρεται να επιδιώκει μια πιο ισχυρή δέσμευση από το Πεκίνο για τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, ενώ πιέζει επίσης η Κίνα να υιοθετήσει πιο αυστηρές ρυθμίσεις για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και να σταματήσει την πρακτική της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X