Οικονομία

Φάκελος Ερρίκος Ντυνάν: Ποιοι ενδιαφέρονται, ποιοι τηρούν στάση αναμονής

Φάκελος Ερρίκος Ντυνάν: Ποιοι ενδιαφέρονται, ποιοι τηρούν στάση αναμονής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι διαδικασίες για την πώληση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από την τράπεζα Πειραιώς έχουν εκκινήσει και η PwC ως σύμβουλος πώλησης διερευνά τις προθέσεις των υποψήφιων επενδυτών, εντός και εκτός Ελλάδας. Όμως, όπως σημειώνουν στελέχη που γνωρίζουν καλά την αγορά των ιδιωτικών κλινικών “το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο”.

Τα δεδομένα για το Ερρίκος Ντυνάν

Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους, μεταξύ αυτών μεγάλα θεραπευτήρια της εγχώριας αγοράς, τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, αναμένοντας ενημέρωση από τη PwC σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία του Ερρίκος Ντυνάν, τις δανειακές του υποχρεώσεις, τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, αλλά και τις τελευταίες επιδόσεις σε επίπεδο κερδοφορίας και πληροτήτων.

Φορείς του χώρου ανέφεραν δε στο Capital.gr πως αν και η απόκτηση του νοσοκομείου επί της λεωφόρου Μεσογείων -που διατηρεί το πλεονέκτημα των υποδομών- να χαρακτηρίζεται σημαντικό asset στον κλάδο της ιδιωτικής περίθαλψης και οι συνθήκες για την πώληση του έχουν πλέον ωριμάσει, το ζήτημα των χρεών, αλλά και των προβλημάτων που άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις, εξακολουθούν να προβληματίζουν τους πιθανούς επενδυτές, ειδικά αυτούς της εγχώριας αγοράς που ούτως ή άλλως έχουν να αντιμετωπίσουν και τις δικές του υψηλές δανειακές υποχρεώσεις.

Αυτά είναι τα δύο σενάρια

Παράγοντες του κλάδου τονίζουν ακόμη πως πιθανόν να εξεταστούν δύο σενάρια για τη μεταβίβαση του Ντυνάν. Είτε να πωληθεί ως σύνολο, είτε να “σπάσει” στα δύο και η Hμιθέα να κρατήσει ή και να παραχωρήσει σε τρίτο τις κτιριακές υποδομές ή το λειτουργικό κομμάτι του νοσοκομείου. Σε κάθε περίπτωση η πώληση χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας για την επανατοποθέτηση των ισχυρών “παιχτών” της ιδιωτικής περίθαλψης στης αγορά της υγείας.

Η PwC έχει προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές, και το επόμενο βήμα είναι να υπογραφούν συμβάσεις εμπιστευτικότητας. Υγεία, Ιατρικό Αθηνών, Ευρωκλινική, CVC περιλαμβάνονται στα ονόματα που εκτιμάται πως θα προχωρήσουν στη διεκδίκηση του Ερρίκος Ντυνάν, αυτόνομα ή με τη “συνδρομή” ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, δεδομένου πως οι πληροφορίες θέλουν τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία να εξετάζουν επενδυτικά σχήματα από την Κίνα και funds από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τι λέει ο Ερρίκος Ντυνάν

Από την πλευρά της η διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν διαμηνύει πως η μεταβίβαση του αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το προσεχές φθινόπωρο.

Το Ερρίκος Ντυνάν, που το 2014 πέρασε στην “Ημιθέα Α.Ε.” (ελέγχεται 100% από την τράπεζα Πειραιώς) έναντι 115 εκατ. ευρώ, παρουσίασε το 2016 βελτιωμένα αποτελέσματα, ενισχύοντας κατά 26% τον κύκλο εργασιών (ανήλθε σε 37,5 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2015. Σύμφωνα με το capital.gr, το σχέδιο αναδιοργάνωσης (το 2014 το νοσοκομείο βαρυνόταν με δάνεια 90 εκατ. και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ) προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Εκτός όμως από το διαγωνισμό για το Ερρίκος Ντυνάν και το αποτέλεσμα που θα έχει η δεσμευτική προσφορά από το fund CVC Capital Partners προς τη MIG για την πώληση της συμμετοχής της στο Υγεία, παράγοντες του κλάδου μιλούν για ακόμη ένα “μέτωπο” στο χώρο: το τι θα γίνει με τη μαιευτική κλινική ΡΕΑ, η οποία εκτιμάται πως θα σηματοδοτήσει το επόμενο deal.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα του ΡΕΑ (χρήση 2016), η κλινική εμφάνιζε καθαρό δανεισμό ύψους 55,6 εκατ. ευρώ, ενώ επί των ακινήτων της εταιρείας έχουν εγγραφεί προσημειώσεις υποθηκών υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 76,8 εκατ. προς εξασφάλιση του μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου 64 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανέρχονταν σε 9,5 εκατ. ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X