Οικονομία

Folli Follie: «Μπλόκο» στα ακίνητα, αδιέξοδο στην εξυγίανση

Folli Follie: «Μπλόκο» στα ακίνητα, αδιέξοδο στην εξυγίανση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Και νέο πλήγμα τόσο για τα ίδια τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά κυρίως για την επιβίωση της εταιρίας κατάφερε η απόφαση δέσμευσης των ακινήτων του ομίλου της Folli Follie και των μελών του παλαιού διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι εξάλλου ελέγχονται από την οικονομική εισαγγελία.

Τα ακίνητα τόσο της οικογένειας, όσο και της εταιρίας βρέθηκαν στο επίκεντρο διεργασιών πολλάκις τους τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι προσωπικό πολυτελές ακίνητο προσημειώθηκε από φιλικά προσκείμενη ελβετική εταιρία με το επιχείρημα ότι χορηγήθηκε δάνειο, ενώ η διοίκηση της Folli Follie προσπάθησε επίσης το τελευταίο διάστημα να ρευστοποιήσει πολυτελές ακίνητο στο Χονγκ Κονγκ (που ανήκει στην κινεζική θυγατρική) προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα της τάξης των 10-12 εκατ. ευρώ, χωρίς επιτυχία.

Η προσωπική ακίνητη περιουσία

Επιπλέον, όπως εγκαίρως έχει γράψει το Euro2day.gr, η οικογένεια Κουτσολιούτσου αρκετές φορές επικαλέστηκε την προσωπική ακίνητη και κινητή περιουσία της στο πλαίσιο προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων, υποσχόμενη να προσφέρει «προσωπικές εγγυήσεις».

Έως σήμερα πάντως, πέραν της βίλας στις Σπέτσες, κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο –προσωπικό ή εταιρικό – δεν έχει αξιοποιηθεί προκειμένου η επιχείρηση να αντλήσει ρευστότητα, ή να ικανοποιήσει πιστωτές.

Δεσμεύονται τα ακίνητα της οικογένειας Κουτσολιούτσου και της Folli Follie

Στην τελευταία παρουσίαση της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης του ομίλου (όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε κατά την συζήτηση του δεύτερου αιτήματος λήψης προληπτικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο στα μέσα του μήνα) αποτιμώνται με 72,9 εκατ. ευρώ διάφορα επενδυτικά ακίνητα, ενώ οι συμμετοχές προς πώληση της εταιρείας αποτιμώνται σε 38,6 εκατ. ευρώ.

Πού υπάρχουν τα ακίνητα σύμφωνα με την Folli Follie

Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός πως η εταιρία στην επίσημη ανακοίνωση της κάνει λόγο για ακίνητη εταιρική περιουσία που «στον Aγιο Στέφανο Αττικής, στο Νέο Ψυχικό, στο Κορωπί, στη Σαντορίνη και στην Γλυφάδα». Ως γνωστόν, η εταιρία διαθέτει (πέρα απ’όσα έχουν γίνει γνωστά για το διαμέρισμα στο Χονγκ Κόνγκ) και άλλα ακίνητα, όπως το κτίριο που στεγάζει πολυκατάστημα στο Βουκουρέστι, το αναξιοποίητο ακίνητο του Μινιόν στην Αθήνα (και τα δύο κληρονομιά από την παλιά Elmec Sport), και άλλα μικρότερης αξίας καταστήματα, στα οποία δεν γίνεται αναφορά, αλλά και δεν φαίνεται να έχουν αποτυπωθεί προσφάτως σε καμιά οικονομική αναφορά της FFG.

Η υπόθεση δέσμευσης ακινήτων είναι μια προβλεπόμενη διαδικασία προστασίας της περιουσίας των εταιριών, προκειμένου να προφυλαχθεί και το έννομο συμφέρον των πιστωτών (όπως συνέβη στην υπόθεση της Jet Oil). Εφόσον υπάρξει συμφωνία πιστωτών κατά το άρθρο 106 Β για εξυγίανση, τότε τα ακίνητα απελευθερώνονται, καθώς αποτελούν μέρος των εμπράγματων εξασφαλίσεων που θα λάβουν οι πιστωτές που θα συναινέσουν.

Δεδομένου, όμως, ότι η διοίκηση της FFG και η οικογένεια Κουτσολιούτσου απέχουν δραματικά από την πιθανότητα εξεύρεσης κοινού τόπου με τους μόνους συνομιλητές τους -τους ομολογιούχους- η παραπάνω εξέλιξη φαίνεται ότι αποκλείει ολοένα και περισσότερο τις διεξόδους της εταιρίας προς μια βιώσιμη λύση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X