Οικονομία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Σάλος στην ΚΟ της ΝΔ -Πρωτοφανής η προεκλογική εξαπάτηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Φορολογικό νομοσχέδιο: Σάλος στην ΚΟ της ΝΔ -Πρωτοφανής η προεκλογική εξαπάτηση των ελεύθερων επαγγελματιών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φορολογικό νομοσχέδιο: Βουλευτίνα της πλειοψηφίας εκτιμά στην ΑΥΓΗ πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που βάζει στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
Φουσκώνει το κύμα των αντιδράσεων εντός του γαλάζιου στρατοπέδου λόγω της φορολογικής επίθεσης που δρομολογεί η κυβέρνηση εις βάρος των αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. αξιώνουν «ουσιαστικές διορθώσεις» στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας ότι κινείται στον αντίποδα των προγραμματικών δεσμεύσεων περί μη επιβολής επιπλέον φορολογικών βαρών. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας λειτουργούν, μάλιστα, ως ιμάντες μεταφοράς προς το Μαξίμου των οργισμένων μηνυμάτων των ελεύθερων επαγγελματιών. Στα πηγαδάκια των κομματικών παραγόντων σχολιάζεται το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε προχθές στη Βουλή να καλλωπίσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Βουλευτίνα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δηλώνει στην ΑΥΓΗ ότι οι αυτοαπασχολούμενοι νιώθουν εξαπατημένοι και εκτιμά πως η κυβέρνηση -εκμεταλλευόμενη την κρίση που διατρέχει την αξιωματική αντιπολίτευση- θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που βάζει στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό «η κυριαρχία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο και προβληματικό χαρακτηριστικό, καθώς η παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις αυτές είναι γενικά χαμηλή». Προτάσσει δε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης. «Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές» σημείωνε η επιτροπή Πισσαρίδη.

Καταφύγιο στην περίοδο 2015-2019

Σε αυτό το ταραγμένο φόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι δεν αυξάνεται κανένας φορολογικός συντελεστής και πως προωθείται μια παρέμβαση κατά της φοροδιαφυγής με στόχο να εξοικονομήσει το κράτος συνολικά 3 δισεκατομμύρια. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με 14 φορές τον κατώτατο μισθό ή στο ύψος των 10.920 ευρώ οδηγεί αυτόματα σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Παύλος Μαρινάκης -που χθες επικαλέστηκε και την ιδιότητα του πρώην ελεύθερου επαγγελματία- αναζήτησε καταφύγιο στην περίοδο 2015-2019. «Το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη επέβαλε αύξηση σε 29 φορολογικούς συντελεστές. Δεν μείωσε ούτε έναν» ισχυρίστηκε, συμπληρώνοντας ότι τότε «μόνο το ασφαλιστικό-φορολογικό Κατρούγκαλου μας πήρε ένα 30%-32% του εισοδήματός μας για ασφαλιστικές εισφορές».

Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τους ελεύθερους επαγγελματίες

ε ασφυκτικό φορολογικό κλοιό από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις θα βρεθούν από την αρχή του έτους ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, στην πανστρατιά που έχει κηρύξει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στον κλάδο.

Το πρώτο επίπεδο προς την κατεύθυνση της φορολογικής συμμόρφωσης, αποτελεί η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα, στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν στο απυρόβλητο για την Εφορία, αφού δήλωναν εισοδήματα πείνας.

Η δεύτερη γραμμή «επίθεσης» απέναντι στην φοροδιαφυγή θα είναι η απελευθέρωση δυνάμεων στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να επικεντρώσει τους ελέγχους εκεί που πραγματικά βρίσκεται μεγάλος όγκος αποκρυβείσας φορολογικής ύλης, ώστε να έχουν μεγαλύτερο ποσοτικό αποτέλεσμα. Όπως σημειώνουν αξιωματούχοι στην ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα ήμασταν αναγκασμένοι να ελέγχουμε – δειγματοληπτικά – έναν μεγάλο όγκο φορολογουμένων, αλλά στο εξής αυτή η περίμετρος περιορίζεται και οι έλεγχοι θα είναι πιο εστιασμένοι.

Τρίτη στην σειρά, αλλά όχι από πλευράς σπουδαιότητας, είναι η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS καθώς και η επέκταση χρήσης αυτής στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μάλιστα, με δηλώσεις του στα μέσα της εβδομάδος έσπευσε να κλείσει κάθε συζήτηση για ενδεχόμενο νέας παράτασης στην υλοποίηση του μέτρου.

Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2024 αλλάζει επίπεδο και τίποτε πλέον δεν θα είναι ίδιο με αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου και της ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα η συντριπτική πλειονότητα που δήλωνε μηδενικά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα βρισκόταν σε μία ιδιότυπη φορολογική ασυλία, εκτός κι αν πιανόταν στα δίχτυα των δειγματοληπτικών ελέγχων. Αυτό, όπως αναφέρουν, παύει να υφίσταται και τα εισοδήματα που θα δηλώνονται στο εξής, θα προσεγγίζουν τα πραγματικά.

Παράλληλα, οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι, το πλέον προκλητικό του πράγματος είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός των συγκεκριμένων φορολογουμένων λάμβαναν κάθε λογής επιδόματα που προορίζονται για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στερώντας ουσιαστικά την δυνατότητα να τα λάβουν κάποιοι άλλοι που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, πρόκειται για μία ήπια μεταρρύθμιση που ταυτόχρονα αποκαθιστά σε ένα βαθμό την φορολογική δικαιοσύνη.

Ας δούμε επιγραμματικά τις αλλαγές που επέρχονται στο τρόπο φορολόγησης:

1. Υπολογισμός της ελάχιστης αμοιβής: Το ύψος της δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερου μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού προσαυξημένου κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος μετά τα 3 πρώτα έτη και του ανώτερου ετήσιου μισθού έως 30.000 ευρώ που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει στο προσωπικό του. Για τον υπολογισμό της ελάχιστης αμοιβής, λαμβάνονται υπόψη τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία του αυτοαπασχολούμενου.

2. Κόστος μισθοδοσίας. Η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα ποσό ίσο με το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας (μισθός, εργοδοτικές εισφορές, παροχές σε είδος) του προσωπικού που ο αυτοαπασχολούμενος απασχολεί στην επιχείρησή του, με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ.

3. Τζίρος. Όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ η ελάχιστη αμοιβή εισόδημα προσαυξάνεται κλιμακωτά με ανώτερο όριο τα 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για 473.000 επαγγελματίες θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση 1.444 ευρώ κατά μέσον όρο, 124.000 δεν θα έχουν καμία μεταβολή στο εκκαθαριστικό τους, ενώ 138.000 θα έχουν ελάφρυνση 560 ευρώ λόγω της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Σημειώνεται ότι σήμερα μόλις το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών καταβάλλει το 50% των φόρων της συγκεκριμένης επαγγελματικής τάξης ενώ με το νέο σύστημα το 50% των φόρων θα καταβάλλεται από το 12% των φορολογουμένων.

Τέλος, από την 1η Μαρτίου 2024 όλες οι ταμειακές μηχανές θα είναι συνδεδεμένες με τα τερματικά POS. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής στο Μητρώο POS όλων των τερματικών, με την ΑΑΔΕ να επιβάλλει την υποχρέωση σε όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τερματικές συσκευές είτε εγχώριες, είτε του εξωτερικού να εξασφαλίσουν την ακρίβεια των στοιχείων που τους αφορούν, τα οποία δηλώθηκαν από τους παρόχους στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X