Οικονομία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Σάλος στην ΚΟ της ΝΔ -Πρωτοφανής η προεκλογική εξαπάτηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Φορολογικό νομοσχέδιο: Σάλος στην ΚΟ της ΝΔ -Πρωτοφανής η προεκλογική εξαπάτηση των ελεύθερων επαγγελματιών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φορολογικό νομοσχέδιο: Βουλευτίνα της πλειοψηφίας εκτιμά στην ΑΥΓΗ πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που βάζει στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα
Φουσκώνει το κύμα των αντιδράσεων εντός του γαλάζιου στρατοπέδου λόγω της φορολογικής επίθεσης που δρομολογεί η κυβέρνηση εις βάρος των αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. αξιώνουν «ουσιαστικές διορθώσεις» στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας ότι κινείται στον αντίποδα των προγραμματικών δεσμεύσεων περί μη επιβολής επιπλέον φορολογικών βαρών. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας λειτουργούν, μάλιστα, ως ιμάντες μεταφοράς προς το Μαξίμου των οργισμένων μηνυμάτων των ελεύθερων επαγγελματιών. Στα πηγαδάκια των κομματικών παραγόντων σχολιάζεται το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε προχθές στη Βουλή να καλλωπίσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Βουλευτίνα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δηλώνει στην ΑΥΓΗ ότι οι αυτοαπασχολούμενοι νιώθουν εξαπατημένοι και εκτιμά πως η κυβέρνηση -εκμεταλλευόμενη την κρίση που διατρέχει την αξιωματική αντιπολίτευση- θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που βάζει στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό «η κυριαρχία μονοπρόσωπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτελεί κυρίαρχο και προβληματικό χαρακτηριστικό, καθώς η παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις αυτές είναι γενικά χαμηλή». Προτάσσει δε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης. «Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές» σημείωνε η επιτροπή Πισσαρίδη.

Καταφύγιο στην περίοδο 2015-2019

Σε αυτό το ταραγμένο φόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι δεν αυξάνεται κανένας φορολογικός συντελεστής και πως προωθείται μια παρέμβαση κατά της φοροδιαφυγής με στόχο να εξοικονομήσει το κράτος συνολικά 3 δισεκατομμύρια. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με 14 φορές τον κατώτατο μισθό ή στο ύψος των 10.920 ευρώ οδηγεί αυτόματα σε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Παύλος Μαρινάκης -που χθες επικαλέστηκε και την ιδιότητα του πρώην ελεύθερου επαγγελματία- αναζήτησε καταφύγιο στην περίοδο 2015-2019. «Το κόμμα του κυρίου Κασσελάκη επέβαλε αύξηση σε 29 φορολογικούς συντελεστές. Δεν μείωσε ούτε έναν» ισχυρίστηκε, συμπληρώνοντας ότι τότε «μόνο το ασφαλιστικό-φορολογικό Κατρούγκαλου μας πήρε ένα 30%-32% του εισοδήματός μας για ασφαλιστικές εισφορές».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πρωτοφανής η προεκλογική εξαπάτηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση «πλήττει το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών» υπογραμμίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τονίζοντας ότι αποδεικνύει επίσης «περίτρανα την απροθυμία και αδυναμία της να ελέγξει τη μεγάλη και πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή». Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι «αυτό που αποδεικνύεται ξεκάθαρα είναι η πρωτοφανής προεκλογική εξαπάτηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., την ίδια στιγμή που δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για τα υπερκέρδη των ενεργειακών κολοσσών». Επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «μένει σταθερός στην προεκλογική δέσμευσή του για αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, αλλά και στην ανάγκη για συστηματικούς και συνδυασμένους ελέγχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των μεγάλων συμφερόντων».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει την άρνηση της κυβέρνησης για ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, προσθέτοντας ότι «όπως υπονόησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, πήραμε 41%, άρα δεν δικαιούται κανείς να φέρνει αντιρρήσεις». Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν ότι «η προεκλογική εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη πάει χέρι-χέρι με τη μετεκλογική αλαζονεία». Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη θύμισε, μάλιστα, ότι «είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. που κοροϊδεύει συστηματικά τον λαό, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να “αδειάζει” πριν από λίγες μέρες τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, όταν ο τελευταίος είχε προαναγγείλει την αύξηση φορολογικών συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τον κ. Μαρινάκη τότε να κάνει λόγο για “προσωπική άποψη” του υφυπουργού».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X