Οικονομία

Ιδιοκτήτες ακινήτων ετοιμαστείτε για νέο “χαράτσι” από 500 ως 1.200 ευρώ

Ιδιοκτήτες ακινήτων ετοιμαστείτε για νέο “χαράτσι” από 500 ως 1.200 ευρώ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέο χαράτσι στα ακίνητα βρίσκεται “επί θύραις”. Ερχεται με την ηλεκτρονική ταυτότητα η οποία, θα κοστίζει στους ιδιοκτήτες από 500 ως 1.200 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε αγοραπωλησία, γονική παροχή ή μεταβίβαση ακινήτου.

Το συνολικό κόστος θα ξεκινάει από τα 500 ευρώ για τα ακίνητα τα οποία είναι νόμιμα αλλά μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ στην περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσία.

Η ταυτότητα κτηρίου θα εκδίδεται από πολιτικό μηχανικό. Θα αντικαταστήσει το σημερινό πιστοποιητικό. Μάλιστα προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα για όσους μηχανικούς υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις.

Ο φάκελος που θα είναι ουσιαστικά η ταυτότητα κτηρίου θα περιλαμβάνει την οικοδομική άδεια, σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, μελέτη στατικής επάρκειας, τις δηλώσεις υπαγωγής σε ρύθμιση για αυθαίρετα.

Εδώ φυσικά θα πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης το οποίο επίσης εκδίδεται από μηχανικό.

Η ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού μητρώου ταυτότητας κτηρίου θα ξεκινήσει μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μια απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί ως το τέλος του έτους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X