Οικονομία

Ημέρα της κρίσης για τις Τράπεζες! «Κληρώνει» για ΕΚΤ, ΒΟΕ και Τουρκία

Ημέρα της κρίσης για τις Τράπεζες! «Κληρώνει» για ΕΚΤ, ΒΟΕ και Τουρκία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων είναι η σημερινή για ορισμένες από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Μέσα σε μια ώρα – αργότερα εντός της ημέρας – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα της Αγγλίας και κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα – σχέδιά τους σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της νομισματικής τους πολιτικής.

Όπως όλα δείχνουν, οι αξιωματούχοι των τριών κεντρικών τραπεζών αναμένεται να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αδυναμίες που «βαραίνουν» την τρέχουσα περίοδο την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Bank of England εκτιμάται ότι θα συστήσουν προσοχή και όχι εφησυχασμό, διατηρώντας επιφυλακτική στάση και ακολουθώντας τα βήματα της Fed, της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας.

Η κεντρική τουρκική τράπεζα αναμένεται, στον αντίποδα, να δράσει πιο επιθετικά, ανακοινώνοντας, όπως όλα δείχνουν, αύξηση επιτοκίων, προκειμένου να βάλει φρένο στην άνοδο του πληθωρισμού.

ΕΝΦΙΑ: Αυτά είναι τα σενάρια για γενναίες μειώσεις! Αναλυτικοί πίνακες

Αναλυτικά τι ισχύει για τις τράπεζες

Bank of England

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε, τον περασμένο μήνα, σε αύξηση των επιτοκίων της, στο επίπεδο των 0,75%. Ήτοι το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 0,00%. Αντίστοιχα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%. Και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.

Κεντρική τουρκική τράπεζα

Με τον πληθωρισμό στη γειτονική χώρα να έχει εκτιναχθεί στο 17,9% και το τουρκικό νόμισμα να έχει υποτιμηθεί έως και 40% έναντι του δολαρίου φέτος, η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται επιβεβλημένη. Υπενθυμίζεται ότι το βασικό επιτόκιο στην Τουρκία κυμαίνεται στο 17,75%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X