Οικονομία

Ιράν: “Μπουρλότο” στο πετρέλαιο βάζει η απόφαση του Τραμπ!

Ιράν: “Μπουρλότο” στο πετρέλαιο βάζει η απόφαση του Τραμπ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές του πετρελαίου πραγματοποίησαν άλμα 3% την Τετάρτη, 09.05.2018, σε νέο υψηλό τρεισήμισι ετών. Κι όλα αυτά, μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Λευκού Οίκου για αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η απόφαση για το Ιράν που άλλαξε τα πάντα

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ για επαναφορά των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης θα προκαλέσει προβλήματα στην προσφορά πετρελαίου από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κι αυτό θα έχει βέβαια ένα και μόνο αποτέλεσμα: Την άνοδο των τιμών.

Τις προσδοκίες αυτές επέτεινε η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι τα αμερικανικά αποθέματα σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Το συμβόλαιο Ιουνίου του αργού είχε άνοδο 3,01% στα 71,14 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 10 Απριλίου.

Ο Ερντογάν για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ροχανί

Το Μπρεντ έκλεισε υψηλότερα κατά 3,17% στα 77,21 δολάρια το βαρέλι –το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014.

Η απόφαση του Τραμπ που προκάλεσε τον… πανικό

«Ανακοινώνω σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη πυρηνική συμφωνία του Ιράν», τόνισε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Σε λίγα λεπτά, θα υπογράψω ένα προεδρικό υπόμνημα για την έναρξη της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς. Θα επιβάλλουμε το ύψιστο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων».

Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν όταν είναι έτοιμο.Τόνισε ότι θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή του Ιράν.

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Υπήρξε πολύς πόνος, θάνατος και καταστροφή. Ας τελειώσει τώρα«.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X