Αναλύσεις

Οι δισεκατομμυριούχοι της Wall Street ανησυχούν για παγκόσμιο πόλεμο – Οι traders αδιαφορούν

Οι δισεκατομμυριούχοι της Wall Street ανησυχούν για παγκόσμιο πόλεμο – Οι traders αδιαφορούν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο.
Μερικοί έθεσαν ακόμη και την κάποτε αδιανόητη προοπτική ενός παγκόσμιου πολέμου -με τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της BridgewaterRay Dalio, να λέει ότι υπάρχει 50/50 πιθανότητα να ξεσπάσει μια σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και τον επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, να προειδοποιεί για την πιο σοβαρή παγκόσμια κρίση από το 1938.
Ωστόσο, η αγορά απλώς αδιαφορεί… Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά μετά τις 7 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας ένα δύσκολο δίμηνο και δημιουργώντας το μεγαλύτερο σερί κερδών των τελευταίων δύο ετών, ενώ οι τιμές του αναφοράς μειώθηκαν παρά τις ανησυχίες για μια ευρύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ακόμα και ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» της Wall Street -ο δείκτης VIX του Chicago Board Options Exchange– υποχώρησε μετά το πρώτο χτύπημα της Hamas.

Οι προειδοποιήσεις

Η φαινομενική αδιαφορία των traders έρχεται σε αντίθεση με τις σοβαρές προειδοποιήσεις που έχουν εκδοθεί από μεγάλους επενδυτές, εκ των οποίων ορισμένοι ανησυχούν ότι οι συνεχιζόμενες κρίσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε παγκόσμια σύγκρουση.
Ο Dalio της Bridgewater ανέφερε σε ανάρτηση στο LinkedIn τον περασμένο μήνα ότι η τελευταία σύγκρουση «είναι πιθανό να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις που θα επεκταθούν πέρα από αυτές στο Ισραήλ και τη Γάζα», προσθέτοντας ότι υπάρχει πλέον 50% πιθανότητα «ενός πιο ανεξέλεγκτου θερμού παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει τις μεγάλες δυνάμεις».
Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Dimon δήλωσε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Times ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Hamas έκανε τον κόσμο πιο «τρομακτικό και απρόβλεπτο». «Αυτά τα γεωπολιτικά ζητήματα είναι πολύ σοβαρά – αναμφισβήτητα τα πιο σοβαρά από το 1938», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη χρονιά που η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε τμήματα της Τσεχοσλοβακίας και ενίσχυσε τις διώξεις κατά των Εβραίων.
Άλλοι τιτάνες των επενδύσεων -μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της BlackRock Larry Fink, ο θρύλος των hedge funds David Einhorn και ο Seth Klarman- δήλωσαν επίσης ότι ανησυχούν για το πώς ο πόλεμος θα μπορούσε είτε να παρασύρει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση είτε να διαταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αύξηση των μετοχών, πτώση του πετρελαίου

Παρ’ όλη αυτή την καταστροφολογία, οι αγορές δεν αντέδρασαν στο ξέσπασμα ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν πράγματι ανακάμψει μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, μετά από δύο δύσκολους μήνες. Ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 2% και ο Nasdaq έχει αναρριχηθεί κατά 3% – και στις αρχές Νοεμβρίου, και οι δύο δείκτες σημείωσαν την καλύτερη πορεία τους από τα τέλη του 2021. Ο δείκτης VIX σημείωσε επίσης τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ ετών αυτόν τον μήνα, σε μια ένδειξη ότι η μεταβλητότητα της αγοράς έχει μειωθεί καθώς η σύγκρουση μαίνεται.
Στις αγορές πετρελαίου, το Brent έχει υποχωρήσει κατά 2% και το West Texas Intermediate κατά 5% τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, με τους δείκτες αναφοράς να παρασύρονται από τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης. Οι μεγάλοι εξαγωγείς αργού, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, δεν έχουν επίσης ακόμη εμπλακεί στην κρίση στη Μέση Ανατολή, μειώνοντας τον κίνδυνο διαταραχών του εφοδιασμού.
Αντί να επικεντρωθούν σε ζητήματα μεγάλης κλίμακας, όπως η απειλή ενός παγκόσμιου πολέμου, οι traders φαίνεται να έχουν επιλέξει να επικεντρωθούν σε πιο λεπτομερή ζητήματα – όπως η Fed που σηματοδοτεί ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμη να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων.
«Προς το παρόν, το παρακολουθούν, αλλά συνεχίζουν την καθημερινή τους δουλειά», λέει ο οικονομολόγος της ADM Investor Services International Marc Ostwald στο Business Insider. «Δεν είναι από έλλειψη ενδιαφέροντος γι’ αυτό – αλλά οι αγορές πραγματικά δεν θέλουν να πρέπει να τιμολογούν τον γεωπολιτικό κίνδυνο». «Οι Dimons αυτού του κόσμου ζωγραφίζουν μια αρκετά ζοφερή εικόνα του κόσμου επειδή δεν το βλέπουν από την οπτική γωνία της αγοράς», προσθέτει. «Οι αγορές βασίζονται στις τελευταίες ειδήσεις και αντιδρούν σε αυτές – είναι πολύ εδώ και τώρα».
Είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες στις επενδύσεις. Οι traders ανησυχούν περισσότερο για τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell – και λιγότερο για τη Hamas, τον Vladimir Putin ή ακόμη και για την πιθανή απειλή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X