Οικονομία

«Καλπάζουν» ανεξέλεγκτα οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου

«Καλπάζουν» ανεξέλεγκτα οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Ρωσίας να «κλείσει» τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία αλλά και η προειδοποίηση πως θα το κάνει και για άλλες χώρες της Ευρώπης οδήγησαν σε νέο άλμα τις τιμές και η αποκλιμάκωση δεν… φαίνεται στον ορίζοντα.

Το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά (TTF) εκτοξεύτηκε ξανά σήμερα (27.04.2022) έως 24% στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πριν να διαμορφωθεί στη συνέχεια στα επίπεδα των 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ανοδικά κινήθηκε και το αργό πετρέλαιο με τις τιμές να ξεπερνούν ξανά τα 105 δολάρια στην αγορά του Λονδίνου (Brent) και τα 102 δολάρια στις ΗΠΑ (αμερικανικό αργό WTI).

Μεγάλοι χαμένοι της κατάστασης, φυσικά, είναι οι καταναλωτές και οι βιομηχανίες που θα δουν ξανά το κόστος των υγρών καυσίμων και της ενέργειας γενικότερα να αυξάνεται σημαντικά. Πιέσεις δημιουργούνται επίσης έτσι στους ήδη βεβαρυμμένους προϋπολογισμούς πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και της ελληνικής, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι πλέον στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό του ηλεκτρικού ρεύματος (περίπου 30%) παράγεται πλέον από φυσικό αέριο.

Το κόστος του φυσικού αερίου είναι αυξημένο κατά σχεδόν 500% από τον Ιανουάριο του 2021. Το ίδιο διάστημα το ράλι των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου έχει πλησιάσει το 110%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X