Οικονομία

“Κλειδώνει” σήμερα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017!

“Κλειδώνει” σήμερα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να ξεπεράσει – ενδεχομένως και σημαντικά – το 3,5% του ΑΕΠ σε όρους μνημονίου. Αυτό υπολογίζουν κυβερνητικές πηγές για το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελικά στοιχεία θα “κλειδώσουν” σήμερα, Παρασκευή 30.03.2018.

Το πρωτογενές πλεόνασμα και τα σενάρια

Αν και κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο για τυχόν… διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής.

Θα πρέπει  να σταλούν – στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος/EDP- από την ΕΛΣΤΑΤ στην Εurostat μέσα στην ημέρ. Η κοινοτική νομοθεσία ορίζει την αποστολή των στοιχείων πριν την 1η Απριλίου/1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Η επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017 (σ.σ. αναλυτικοί πίνακες για την διάρθρωση ελλείμματος και χρέους που πρέπει να παράσχει η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη – μέλη, δύο φορές το χρόνο), αναμένεται να γίνει στις 23 Απριλίου από το κοινοτικό όργανο.

Θα αποτελέσει το 1ο (επί συνόλου 3) και το κρισιμότερο στοιχείο που περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να οριστικοποιήσει τη θέση του αναφορικά με το αν θα συνεχίσει να ζητά την εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα (από το 2019), μαζί με τη μείωση των συντάξεων, κάτι που συνεχίζει να επιθυμεί όπως φάνηκε από τις χθεσινές τοποθετήσεις αξιωματούχου του Ταμείου.

4 μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους

Τα άλλα δύο στοιχεία που περιμένει το ΔΝΤ είναι τα αποτελέσματα των stress test (που θα κοινοποιηθούν το Μάιο), αλλά και τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2018 που θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

Κώστας Νικολαΐδης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X