Οικονομία

Κρίσιμη η… ετυμηγορία των αγορών για το προσχέδιο προϋπολογισμού

Κρίσιμη η… ετυμηγορία των αγορών για το προσχέδιο προϋπολογισμού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική κρίνεται σήμερα, Τρίτη 02.10.2018, η αντίδραση των αγορών στο «εκκεντρικό» προσχέδιο προϋπολογισμού 2019.

Το οποίο προβλέπει δύο δημοσιονομικά σενάρια ανάλογα με το τι τελικώς αποφασιστεί για τις συντάξεις.

Τι θα κάνουν οι αγορές για το προσχέδιο προϋπολογισμού

Μια ενδεχόμενη αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα συνεπάγεται πως οι αγορές αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2019 και πως θεωρούν μη επιτεύξιμους τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Προϋπολογισμός δύο σεναρίων – Με περικοπές συντάξεων και άνευ περικοπών

Χθες η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,23% και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινήθηκε στο 4,22%. Οποιαδήποτε κίνηση υψηλότερα από αυτά τα επίπεδα θα μπορούσε να συνεπάγεται πονοκέφαλο για την ελληνική κυβέρνηση.

Με ορισμένα κράτη της ευρωζώνης να συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις γύρω από το ζήτημα της ακύρωσης του μέτρου περικοπής των συντάξεων, χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο επεφύλασσε θετικά νέα για την ελληνική κυβέρνηση καθώς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων.

Ο Σεντένο και οι… άλλοι

«Το μέτρο των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό» δήλωσε ο Σεντένο μετά το χθεσινό Eurogroup, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα δύο σενάρια που περιλαμβάνει το προσχέδιο προϋπολογισμού. Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας απέδωσε τη θέση του στο ότι αφενός το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας έχει αναμορφωθεί και αφετέρου η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με πριν από 18 μήνες, όταν θεωρήθηκε απαραίτητο το συγκεκριμένο μέτρο. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις και τους στόχους προκειμένου η γενικότερη κατάσταση της χώρας και τα μεγέθη του χρέους να κινηθούν στα αναμενόμενα επίπεδα, ενώ δικαιολόγησε την ύπαρξη των δύο σεναρίων του προσχεδίου στο ότι οι συζητήσεις επί του θέματος συνεχίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά κράτη – μεταξύ τους η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, οι βαλτικές χώρες, η Αυστρία – δεν αφήνουν πολλά περιθώρια προσδοκιών ακύρωσης των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις. Στην παρούσα φάση πάντως αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η ετυμηγορία των αγορών παρά οι απόψεις των εν λόγω κρατών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X