Επιλογές

«Μάτια» επενδυτών φέρνει η… προσδοκία για φθηνότερα ομόλογα

«Μάτια» επενδυτών φέρνει η… προσδοκία για φθηνότερα ομόλογα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και αφότου έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση δρομολογεί τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από ομόλογα, ενισχύθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά ομολόγων, οδηγώντας χθες σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο την απόδοση των χρεογράφων.

Τα ομόλογα και η οικονομία

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου κινήθηκε έως το 0,375%, όταν προ έτους ήταν στο 3,7%. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε έως το 1,15%, όταν προ έτους ήταν στο 4,68%. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο αναφοράς διαμορφώθηκε στις 155 μονάδες βάσης.

Αυτή η πτώση των αποδόσεων αποδόθηκε από traders της αγοράς ομολόγων στην επικείμενη μείωση της φορολόγησης των κερδών από επενδύσεις σε ομόλογα αισθητά χαμηλότερα του σημερινού 15% , η οποία καταμαρτυρεί τη βούληση της κυβέρνησης να αυξήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.

Τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση θα είναι σημαντικά. Ένα παράδειγμα δείχνει το γιατί: Ένας επενδυτής κατέχει κρατικό ομόλογο ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ με απόδοση 3,5% ετησίως. Απέκτησε το συγκεκριμένο ομόλογο έναντι 9.000 ευρώ στη δευτερογενή αγορά στις 01/01/2018 και το πούλησε στις 31/12 του ίδιου έτους έναντι 9.500 ευρώ, αφού έλαβε το τοκομερίδιο που του αναλογούσε.

Ο επενδυτής θα φορολογηθεί με 15% επί του κουπονιού το οποίο ανέρχεται σε 350 ευρώ (10.000 ευρώ* 3,5%), ενώ η φορολογία του θα είναι 52,5 ευρώ (350 ευρώ*15%).

Εάν ο φόρος μειωθεί από το 15% στο 10% ο ίδιος επενδυτής θα πληρώσει φόρο 35 ευρώ, ενώ εάν ο φόρος πέσει στο 5% θα πληρώσει μόλις 17,5 ευρώ φόρο!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X