Οικονομία

Με click away και click in shop το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Με click away και click in shop το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Σήμερα οι ανακοινώσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή σήμερα των αποφάσεων για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, μετά τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Όπως όλα δείχνουν το άνοιγμα των καταστημάτων είναι προ των πυλών αλλά με συνθήκες διαφορετικές από τις συνηθισμένες.

Εφόσον αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα, οι καταναλωτές θα ξαναμπούν στα μαγαζιά πιθανόν κατόπιν ραντεβού.

Αφού στείλουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 2, πηγαίνουν στο κατάστημα και δοκιμάζουν τα προϊόντα με συγκεκριμένο χρόνο παραμονής πληρώνοντας με μετρητά ή κάρτα. Έχουν μάλιστα τη δυνατότητα αλλαγής.

Πελάτες και εργαζόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό καθώς o αριθμός εντός του καταστήματος θα εξαρτάται από την επιφάνεια και τον αριθμό των εργαζομένων.

Μεγάλα εμπορικά κέντρα

Η διάρκεια εφαρμογής της νέας μεθόδου θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα. Μένει να διευκρινιστεί αν το click in shop θα εφαρμοστεί στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Ειδικότερα, η κρίσιμη ημέρα για τις οριστικές αποφάσεις για την άρση περιοριστικών μέτρων του αυστηρού lockdown λόγω κορονοϊού, δεν είναι άλλη από σήμερα Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, όταν αρχικά θα συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων (συνήθως η τηλεδιάσκεψη γίνεται ή στις 12:00 ή στις 15:00, για να υπάρχει ολοκληρωμένη επιδημιολογική εικόνα) και εν συνεχεία η πρόταση θα κατατεθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις 18:00 όταν και έχει οριστεί η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, θα δοθεί η απάντηση που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το άνοιγμα των καταστημάτων και των κοσμηματοπωλείων, υπό συγκεκριμένους όρους, δηλαδή σε κάποιες περιπτώσεις με click in shop και σε κάποιες περιπτώσεις με click away.

Μαύρα πανιά – σύμβολα διαμαρτυρίας – σκεπάζουν σήμερα τις επιχειρήσεις στην Άρτα

Άλλωστε η επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του τελευταίου 24ώρου φαίνεται να επικυρώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά, «είναι ενθαρρυντικό ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Βλέπουμε ότι η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην επιδημιολογία».

Τα 599 νέα κρούσματα που ανέδειξαν τα τεστ το απόγευμα της Πέμπτης, 14 Ιανουαρίου (35.039 έναντι 34.980 στις 13 Ιανουαρίου) αποτυπώνουν μια υποχώρηση της διασποράς του κορονοϊού, αν και τα rapid tests ήταν και σήμερα διπλάσια σχεδόν από τους μοριακούς ελέγχους (22.764 και 12.275 αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 μοριακοί έλεγχοι για την ακριβή επιδημιολογική εικόνα.

Η μείωση στον δείκτη των διασωληνωμένων, με 328 το τελευταίο 24ωρο από 340, επιβεβαιώνουν μια πτωτική πορεία προς το φράγμα των 300 διασωληνώσεων. Ωστόσο, η αποσυμπίεση του Συστήματος Υγείας εξακολουθεί να κινείται σε αργούς ρυθμούς.

To σχέδιο για άνοιγμα με click away και click in shop

Πώς θα ανοίξει, όμως, το λιανεμπόριο; Σύμφωνα με την πρόταση που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και παρουσίασε πρώτο το ethnos.gr, προβλέπεται οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away και click in shop. Με click in shop θα λειτουργήσουν καταστήματα με ρούχα και παπούτσια αλλά και κοσμηματοπωλεία, μετά το τελικό πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους.

To Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό του ρώσικου εμβολίου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X