Οικονομία

Μικτές τάσεις καταγράφονται στις ασιατικές αγορές

Μικτές τάσεις καταγράφονται στις ασιατικές αγορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μικτά τα πρόσημα στις ασιατικές αγορές σήμερα, Δευτέρα 10.09.2018, με την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας να παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Πώς κινούνται οι ασιατικές αγορές

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 22.373 μονάδες, ενώ ο νοτιοκορεατικός KOSPI ενισχύθηκε κατά 0,25%.

Στην ευρύτερη Κίνα, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,21%, ο δείκτης Shanghai  κινείται επίσης πτωτικά κατά 1,26% και  ο Shenzen υποχωρεί κατά 1,71%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 σημείωσε πτώση 0,03%.

Ο παράγοντας Τραμπ

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας $267 δισεκατομμυρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει επίσης πως θα επιβάλει δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα ύψους $200 δισεκατομμυρίων με το Πεκίνο ωστόσο να προειδοποιεί πως θα απαντήσει με αντίποινα εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν και νέους δασμούς.

“Και μισώ που το λέω αυτό, αλλά πίσω από αυτά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται άλλα 267 δισ. δολ. έτοιμα να δρομολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν θέλω”, δήλωσε ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ιαπωνία και Κίνα

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με πολύ ισχυρότερο ρυθμό από ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου καθώς οι επιχειρήσεις προχώρησαν σε μεγαλύτερες δαπάνες από ό,τι αναμενόταν, εν τω μέσω σοβαρών ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% στο β΄ τρίμηνο, καλύτερα από την αρχική εκτίμηση για 1,9%. Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για 0,5%. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την επιστροφή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης μετά από τη συρρίκνωση 0,9% στο α΄ τρίμηνο. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση 1,3%.

Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας συρρικνώθηκε τον Αύγουστο παρά την επιδείνωση της ανισορροπίας με τις ΗΠΑ, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την απειλή περισσότερων δασμών από την κυβέρνηση Trump. Η Κίνα ανακοίνωσε συνολικό εμπορικό πλεόνασμα 27,91 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, έναντι πλεονάσματος 28,05 δισ. δολαρίων πριν από ένα μήνα. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πλεόνασμα 30,6 δισ. δολαρίων. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ ωστόσο διευρύνθηκε στα 31,05 δισ. δολάρια τον Αύγουστο από τα 28,09 δισ. τον Ιούλιο.

Σε υψηλό εξαμήνου διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Αύγουστο, λόγω της ταχύτερης αύξησης των τιμών των λαχανικών και της πιο ήπιας μείωσης στις τιμές του χοιρινού κρέατος. Σύμφωνα με το capital.gr, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,3% σε σχέση με το περασμένο έτος, έναντι της ανόδου 2,1% τον Ιούλιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X