Οικονομία

Νέα αύξηση σε βενζίνη

Νέα αύξηση σε βενζίνη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είναι εφιαλτικό. Κάθε μέρα που περνά τα καύσιμα ακριβαίνουν και η κυβέρνηση παραμένει αυστηρά σε θέση παρατηρητή και δεν κάνει τίποτα να ανακουφίσει πολίτες και επιχειρήσεις δίνοντας ανάσα. Ηδη νέα αύξηση στην αμόλυβδη βενζίνη κατά 2 λεπτά πέρασαν στις αντλίες καυσίμων με τις τιμές σε αμόλυβδη και diesel κίνησης να προκαλούν ηλεκτροσόκ.

Στην Αττική η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέβηκε από τα 2,30 λεπτά στα 2,32 και στη Θεσσαλονίκη από τα 2,29 στα 2,31 μέσα σε ένα 24ωρο και έπεται συνέχεια λένε οι πρατηριούχοι.

Η απόφαση του των χωρών του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως όπως φαίνεται δεν καθησύχασε τις αγορές με τη διεθνή τιμή στο πετρέλαιο να φθάνει έως τα 118 δολάρια μόλις ένα 24ωρο αργότερα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η διεθνής τιμή θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία όσο αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα λόγω της απόσυρσης των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού.

 

Κάτι τέτοιο οδηγεί σε μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου η οποία δε θα καλυφθεί από τη δέσμευση του ΟΠΕΚ, έχοντας υπόψη ότι η Ρωσία χάνει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια από την περίσσια παραγωγή της εξαιτίας του πολέμου, εξηγεί ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας, Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος.

Στην απόφαση του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής στέκονται σήμερα διεθνείς αναλυτές και στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων που προβλέπουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα λείψει από την παγκόσμια αγορά.
Βασικά ο ΟΠΕΚ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη Ρωσία. Αυτή είναι η ουσία. Όπως και να το θέσεις, είναι εξαγωγές 7 εκατ. βαρελιών τη μέρα από τη Ρωσία που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τον ΟΠΕΚ, δηλώνει ο πρόεδρος του Facts Global Energy, Φερεϊντούμ Φεσαράκι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X