Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η διάθεσή του – Τι θα γίνει με το επίδομα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η διάθεσή του – Τι θα γίνει με το επίδομα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ το επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο κατά 20% φέτος, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πετρέλαιο θέρμανσης που κόστιζε πέρυσι τον Οκτώβριο -σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης- περί τα 0,8 ευρώ το λίτρο, αυξήθηκε τον Απρίλιο κοντά στο 1 ευρώ.

Αντίστοιχα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου κυμαίνεται στο 1,1 ευρώ το λίτρο, είναι δηλαδή ακριβότερο κατά 40%.

Με την περίοδο θέρμανσης να ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, η τιμή διάθεσης θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς εκείνης της περιόδου.

Επισημαίνει ακόμη ότι πολλά νοικοκυριά προχώρησαν την άνοιξη σε αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης, πράγμα που σημαίνει ότι στην έναρξη τουλάχιστον της περιόδου η ζήτηση -η πορεία της οποίας εξαρτάται και από τον καιρό- προβλέπεται να είναι σχετικά μειωμένη.

Πώς θα επιδοτούνται οι καταναλωτές για πετρέλαιο θέρμανσης

Η αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης δεν θα μεταφραστεί με αλλαγή των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε να πάρουν περισσότερα άτομα το ίδιο επίδομα που δόθηκε τον προηγούμενο χρόνο.

Αντίθετα, θα γίνει αύξηση του βασικού επιδόματος που σήμερα ανέρχεται σε 220 ευρώ και μπορεί να κυμανθεί από 80 έως 650 ευρώ, ανάλογα τον αριθμό των τέκνων και τον ειδικό συντελεστή που ισχύει για τον οικισμό της κύριας κατοικίας του δικαιούχου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η βάση υπολογισμού των 220 ευρώ μπορεί να αυξηθεί κατά 44 ευρώ και να διαμορφωθεί στα 264 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η αύξηση κατά 20% αναμένεται να εφαρμοστεί και στα κατώτερα και ανώτερα όρια επιδόματος, για να διαμορφωθούν τελικά στα 96 και 780 ευρώ αντίστοιχα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X