Οικονομία

Προγραμματικές δηλώσεις: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

Προγραμματικές δηλώσεις: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με μία ομιλία στην οποία αναμένεται ότι θα συνδυάζονται ιδεολογικά, μεταρρυθμιστικά και οικονομικό-κοινωνικά στοιχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τη διαδικασία της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης.

Ένα από τα κεντρικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού θα είναι οι ανακοινώσεις για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται, ο εισαγωγικός μισθός θα αυξηθεί στα 840 ευρώ.

Ευρύτερα, από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταδίδεται ότι η ομιλία του δεν θα χαρακτηρίζεται από παροχολογία, αλλά περισσότερο από το οραματικό στοιχείο. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε στόχους και επιδιώξεις με ορίζοντα τετραετίας και εξειδικευμένες μεταρρυθμίσεις σε όλα τα πεδία.

Την ίδια στιγμή, κεντρικός άξονας των ανακοινώσεων θα είναι οι άμεσου χαρακτήρα παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και οι εξειδικεύσεις για την παράταση του market pass, για μέτρα ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων, κ.ά.

Δημοσιονομική «σοβαρότητα» αλλά και στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων, θα εκπέμψει, κατά τους συνεργάτες του, η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στις 17.00 στη Βουλή, με την οποία θα ανοίξει η τριήμερη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Μέχρι και αργά χθες το βράδυ, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη να περιλαμβάνει και ένα ή περισσότερα μέτρα «έκπληξη», όπως άλλωστε είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2019, με την τότε ομιλία του.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα αναδείξει τα μέτρα τα οποία θα προωθήσει η κυβέρνηση για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας στα είδη διατροφής κα.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την παράταση του Market Pass, το οποίο είχε προγραμματιστεί να χορηγηθεί για τελευταία φορά τον Ιούλιο και μάλιστα με άμεση εφαρμογή. Το επίδομα θα έχει χρονική διάρκεια έξι μηνών, έως τα τέλη του χρόνου, δηλαδή, και θα αφορά συνολικά 2.800.000 νοικοκυριά, καθώς πιθανότατα το μέτρο θα είναι διαφοροποιημένο, δηλαδή να αφορά περισσότερους και με μεγαλύτερα ποσά. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν πως με την παράταση του μέτρου θα δοθεί η δυνατότητα να υποβληθούν αιτήσεις στο gov.gr ακόμη κι από «κομμένους» του πρώτου κύκλου.

Το μόνο σίγουρο, όπως διαμηνύουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν εκείνους που πραγματικά πλήττονται από την συνεχιζόμενη ακρίβειας, κυρίως στα ήδη διατροφής.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει και την υλοποίηση του Youth Pass, το οποίο θα είναι της τάξης των 150 ευρώ, με δικαιούχους, περίπου 200.000 νέους που έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους. Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη εφαρμογή του Youth Pass, που θα ισχύει από το 2024, θα αφορά αρχικά όσους κλείσει τα 18 ή 19 έτη και στη συνέχεια θα αφορά μόνο τους 18χρονους.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες, με προτεραιότητα τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Το βοήθημα θα είναι εφάπαξ, θα δοθεί πιθανότατα τα Χριστούγεννα και θα κινείται στα 250 -300 ευρώ.

Θα προαναγγείλει ακόμα την κατάργηση της περικοπής του 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Τη σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι θα αντικατασταθεί από μία μικρότερη φορολογική εισφορά, που θα υπολογίζεται επί του ποσού του πρόσθετου εισοδήματος σε σχέση με τις μέρες εργασίας.

Με δεδομένο ότι από την τελευταία διάταξη για ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε 72 έως 120 δόσεις αποκλείστηκε ο μεγαλύτερος όγκος όσων χρωστούν στο Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τη βελτίωσή της, παραπέμποντας, ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο, για την εξειδίκευση της πρωτοβουλίας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται αυξήσεις και σε επιδόματα. Ειδικότερα :

70 ευρώ με ένα παιδί (από 50 ευρώ )
120 ευρώ με δύο παιδιά (από 70 ευρώ )
170 ευρώ με τρία παιδιά (από 120 ευρώ )
Το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

H επενδυτική βαθμίδα

Από την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο κινούνται στον “αστερισμό” ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ο δρόμος για την επίτευξη της οποίας, το Μέγαρο Μαξίμου προσδιορίζει το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μεθαύριο, Σάββατο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X