Οικονομία

Οι πρώτες και οι τελευταίες περιοχές στον τουρισμό

Οι πρώτες και οι τελευταίες περιοχές στον τουρισμό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικά ανερχόμενη είναι η τουριστική αγορά στα Ιόνια νησιά. Ηδη έχουν την υψηλότερη είσπραξη ανά διανυκτέρευση, τη δεύτερη υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη και αυξάνει διαρκώς το μερίδιο των συνολικών εισπράξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Πιο συγκεκριμένα τα Ιόνια νησιά βρίσκονται στην κορυφή των εισπράξεων ανά διανυκτέρευση ενώ μάχεται με την Κρήτη για την κορυφή της κατάταξης με κριτήριο τις εισπράξεις ανά επίσκεψη.

Πιο συγκεκριμένα τα νησιά του Ιονίου κατέγραψαν στο πρώτο μισό της χρονιάς εισπράξεις 77,3 ευρώ ανά διανυκτέρευση αφήνοντας πίσω τις παραδοσιακά δημοφιλέστερους προορισμούς της Κρήτης (72,9 ευρώ), Νότιο Αιγαίο (72,5 ευρώ) και Αττική (71,9 ευρώ) ενώ η τέταρτη της κατάταξης Κεντρική Μακεδονία μέτρησε μόλις 49,9 ευρώ.

Ακόμα και με κριτήριο τις εισπράξεις ανά επίσκεψη τα Ιόνια απέσπασαν στο πρώτο εξάμηνο 661,9 ευρώ έναντι 662,8 ευρώ της Κρήτης. Η περιοχή του νότιου Αιγαίου βρέθηκε αρκετά πιο πίσω με εισπράξεις 615,1 ευρώ ανά επίσκεψη με την Αττική να περιορίζεται σε μόλις 404,2 ευρώ.

Η Αττική, μάλιστα, βρέθηκε πίσω από την Πελοπόννησο (411,6 ευρώ), τη Θεσσαλία (415,8 ευρώ) αλλά και το πολύπαθο Βόρειο Αιγαίο (536,7 ευρώ)

Πάντως, αε απόλυτους αριθμούς τα νησιά του Ιονίου, παρά την μεγάλη άνοδο, καταφέρνουν να αποσπάσουν μόλις το μισό του αντίστοιχου μεριδίου της Αττικής και κάτι λιγότερο από το μισό μερίδιο που απολαμβάνουν Νότιο Αιγαίο και Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ΕΛΛ +0,57%, στους πρώτους έξι μήνες του 2017 τα νησιά του Ιονίου μοιράστηκαν συνολικά 395,2 εκατ. ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα το νότιο Αιγαίο μέτρησε 921 εκατ. ευρώ, η Κρήτη 905,7 εκατ. ευρώ και η Αττική 802,7 εκατ. ευρώ.

Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική, απέσπασαν από κοινού, σχεδόν 2,9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3,9 δισ. ευρώ που μπήκαν στη χώρα στο πρώτο εξάμηνο. Μοιράστηκαν, δηλαδή, τα ¾ των συνολικών εισπράξεων της χώρας από τον τουρισμό (73,2%).

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X