Οικονομία

Πτώση μεγαλύτερη του 1% στις ευρωαγορές

Πτώση μεγαλύτερη του 1% στις ευρωαγορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες άνω του 1% συνεχίζουν οι ευρωαγορές στις συναλλαγές της Πέμπτης, 23.05.2019, καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας μετά την κλιμάκωση της διένεξης τις προηγούμενες ημέρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διορθώσουν τις εσφαλμένες πράξεις τους εάν θέλουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για να τερματιστεί ο καταστροφικός εμπορικός πόλεμος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν διακόψει τις διαπραγματεύσεις μετά την αύξηση των δασμών από την αμερικανική πλευρά και την άμεση απάντηση της Κίνας με αντίποινα στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

«Κόκκινες» οι ασιατικές αγορές

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο η εμπορική αντιπαράθεση των δύο χωρών να εξελιχθεί σε τεχνολογικό πόλεμο μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποκόψουν τον κινεζικό κολοσσό Huawei από την αμερικανική αγορά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G-20) τον επόμενο μήνα στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 1,2% στις 374,53 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 1,6% στις 11.971,61 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί επίσης 1,6% στις 5.293,39 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει 1% στις 7.260,72 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 1,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,2%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Markit έδειξαν ότι το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη παρέμεινε το Μάιο σε αδύναμα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών και τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες το Μάιο από 51,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

“Στα τρέχοντα επίπεδα, ο δείκτης PMI δείχνει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά μόλις 0,2% το δεύτερο τρίμηνο”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε χαμηλό δύο μηνών στις 47,7 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Απρίλιο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών διολίσθησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 52,5 μονάδες από 52,8 μονάδες τον Απρίλιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X