Οικονομία

SOS από τα ξενοδοχεία: Ενα στα δύο κινδυνεύει με λουκέτο

SOS από τα ξενοδοχεία: Ενα στα δύο κινδυνεύει με λουκέτο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο SOS εκπέμπουν οι ξενοδόχοι της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα τουλάχιστον ο ένας στους δύο ξενοδόχους θεωρεί πιθανή την χρεοκοπία του, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους αναμένει μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 50%. Παράλληλα μιλούν για μείωση της απασχόλησης της τάξης του 40%, που σημαίνει ότι θα χαθούν 45.000 θέσεις εργασίας περίπου. Οσον αφορά στην επανεκκίνηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα χρειαστεί χρηματοδότηση της τάξης του 30% ήτοι τα 1,79 δισ. ευρώ περίπου.

Αυτά προκύπτουν από τον 3ο κύκλο  της έρευνας «COVID-19 και ελληνικά ξενοδοχεία» του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε στον διάστημα 1-10 Απριλίου 2020 σε δείγμα 1.779 ξενοδοχείων από τα 9.954 μέλη του Επιμελητηρίου (δηλαδή το 18% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας).

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου της Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός παρουσίασε τα κυριότερα ευρήματα της  έρευνας πεδίου που έχει αναθέσει το Επιμελητήριο στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Όπως διαπιστώνεται μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65 % εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46,6 % πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5 % πιθανή, 11,3 % πολύ πιθανή).

Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,1%.

Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δις για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δις  για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δις.

Ακολούθως το  57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας  εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%.  Αντίστοιχα, το  65,4%  εποχικής λειτουργίας βλέπει  πτώση της απασχόλησης κατά  41,5%.  Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως  κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση,  η οποία ανέρχεται κατά μέσο στο 31,1 % του τζίρου τους.  Αντίστοιχα  66,6% των ξενοδοχείων  εποχικής λειτουργίας  δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο  31,4%.  Με αναγωγή εκτιμάται  πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα  498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς  λειτουργίας  και  1.29 δις. ευρώ  για τα εποχικής.  Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται  στα 1.79 δις.  ευρώ.

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός επισήμανε πως μπροστά σε μια πρωτόγνωρη και αχαρτογράφητη – όπως τη χαρακτήρισε – πραγματικότητα είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξουν λύσεις και πρόνοια, σημειώνοντας πως η προτεινόμενη δέσμη μέτρων έχει ήδη προωθηθεί στο Υπουργείο Τουρισμού.

Η πρόταση του ΞΕΕ εμπεριέχει 5 κατηγορίες μέτρων* οι οποίες επιμερίζονται ως εξής  :

1.  Υγειονομικοί όροι λειτουργίας στην επανέναρξη.

2.  Φορολογικά.

3. Εργασιακά.

4. Τραπεζικές ρυθμίσεις.

5. Επιμέρους στοχεύσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X