Οικονομία

Στα χαρακώματα! “Η Κίνα θα απαντήσει αν ο Τραμπ ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο”!

Στα χαρακώματα! “Η Κίνα θα απαντήσει αν ο Τραμπ ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο”!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα είναι «βαθύτατα απογοητευμένη» από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αυξημένους δασμούς στο Πεκίνο.

Κάτι που είχε προαναγγελθεί ήδη από χθες, Πέμπτη. Ωστόσο η Κίνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο. Αυτό διαμήνυσε η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

«Αν οι ΗΠΑ ξεκινούσαν έναν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμούσε μέχρι τέλους για να υπερασπιστεί τα δικά της νόμιμα συμφέροντα με όλα τα απαραίτητα μέτρα». Αυτό τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Το είπε και το έκανε ο Τραμπ!

Νωρίτερα ο Τραμπ υπέγραψε μνημόνιο που προβλέπει την επιβολή δασμών ύψους έως και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα! Επίσης κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει μέτρα για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να λάβουν συνετές αποφάσεις και να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», σημείωνε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

Γιούνκερ: Ελπίζω η Ε.Ε. να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δεσμούς

Το προεδρικό διάταγμα έρχεται ως αντίποινα για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, στόχος των μέτρων αυτών θα είναι «να αντισταθμιστούν τα κέρδη που αποκομίζουν οι Κινέζοι μέσω των άδικων εμπορικών πρακτικών» τους.

Τραβάει το σχοινί με την Κίνα!

Ο Τραμπ θα αναθέσει επίσης στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να συντάξει και να δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τους δασμούς που θα επιβληθούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες από την υπογραφή του διατάγματος, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Έβερετ Έισενστατ, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Οργισμένη η Άγκυρα με τη Μέρκελ: Βλέπεις τα γεγονότα με τα μάτια των τρομοκρατών

Επιπροσθέτως, ο Τραμπ θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει μέσα σε διάστημα 60 ημερών μέτρα με τα οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν οι κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στόχος της Ουάσινγκτον είναι να αναγκάσει την Κίνα να τροποποιήσει τις «άδικες» εμπορικές πρακτικές της, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X