Οικονομία

Στις 5.790 οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας στο Δημόσιο!

Στις 5.790 οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας στο Δημόσιο!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τώρα, στις 5.790 υπολογίζονται οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας στο δημόσιο – Δραματική η κατάσταση των συνταξιούχων που περιμένουν χρόνια για την απονομή της σύνταξης χηρείας – Ασκήσεις στο υπουργείο Εργασίας για απονομή μέσω της ψηφιακής σύνταξης Άτλας και των παλιών συντάξεων χηρείας. O Yπουργός Εργασίας εξετάζει μέσω του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» να γίνεται αναδρομική αναζήτηση των εκκρεμών συντάξεων από το παρελθόν. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Δραματική χαρακτηρίζουν χιλιάδες ασφαλισμένοι την κατάσταση που επικρατεί με τις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου καθώς αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάνω από 5.790 αιτήσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου (χηρείας) σε σύνολο 20.550 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης στο δημόσιο. Χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται στην αναμονή χωρίς καν να παίρνουν προσωρινή σύνταξη και χωρίς να μπορούν να απευθυνθούν κάπου για να μάθουν την εξέλιξη της αίτησης τους.

Οι συντάξεις χηρείας και οι εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ο οποίος μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει επίσημα την έναρξη της ψηφιακής σύνταξης Άτλας για την γρήγορη απονομή των νέων συντάξεων εξετάζει μέσω του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» να γίνεται αναδρομική αναζήτηση των εκκρεμών συντάξεων από το παρελθόν. Μάλιστα ετοιμάζεται μέχρι τέλος Ιουλίου να τεθεί σε εφαρμογή το λογισμικό το οποίο θα αφορά την παράλληλη σύνταξη μεταξύ Δημοσίου και επιστημονικών κλάδων, δηλαδή δικηγόρος και Δημόσιο, οικονομολόγος και Δημόσιο, γιατρός και Δημόσιο, που δεν έβγαιναν συντάξεις. Σ’ αυτούς τους τομείς των διαδοχικών συντάξεων δεν έβγαιναν συντάξεις λόγω λογισμικού εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Ιουλίου το λογισμικό αυτό θα είναι έτοιμο.

Να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει πιλοτικά η νέα διαδικασία απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης:

α) οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων.
β) οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Στήνουν ομάδες εργασίας για γρήγορη απονομη συντάξεων στο δημόσιο
Στο μεταξύ για την όσο πιο γρήγορα απονομή των συντάξεων του Δημοσίου που εκκρεμούν σύμφωνα με ΚΥΑ του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας συστήνονται ομάδες εργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Συντάξεων του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ.

Συντάξεις Ιουλίου: Αυτή τη μέρα πληρώνεστε ανάλογα τον ΑΜΚΑ!

Ειδικότερα για την επιτάχυνση του έργου κανονισμού και πληρωμής των συντάξεων του Δημοσίου Τομέα, στις οποίες συμμετέχουν υπάλληλοι του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) που υπηρετούν στην Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του e-Ε.Φ.Κ.Α. ή έχουν υπηρετήσει στην πρώην Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του ΓΛΚ, καθορίζεται το έργο των 9 ομάδων εργασίας που θα εργαστούν για ένα χρόνο με την επίτευξη συγκεκριμένου μηνιαίου ποσοτικού στόχου.

Οι ομάδες

Μεταξύ του έργου των ομάδων είναι η εκκαθάριση-εκτέλεση των κύριων συντάξεων Πολιτικών Υπαλλήλων, μέχρι την ένταξη της διαδικασίας απονομής από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α., η πραγματοποίηση των απαιτούμενων εργασιών και της αλληλογραφίας με τους ασφαλισμένους, τις υπηρεσίες και τους φορείς για τη διεκπεραίωση συνταξιοδοτικών θεμάτων, η τήρηση και ενημέρωση του Μητρώου και των ατομικών φακέλων των συνταξιούχων και ο χειρισμός όλων των θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων περί διαδοχικής ασφάλισης, αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας, προαιρετικής ασφάλισης και εξαγορών πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

Σύμφωνα εξάλλου με τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην Δημοσίου, ανήλθαν τον Μάρτιο του 2020 σε 160.959 από 151.496 τον Δεκέμβριο του 2019 και έναντι 125.075 συντάξεων τον περασμένο Ιούνιο. Συγκριτικά με τον Ιούνιο, οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 35.884 ή κατά 28,7%.

Ο συνολικός αριθμός των κύριων συντάξεων πρώην δημοσίου και του ΕΦΚΑ που καθυστερούν να εκδοθούν, ανέρχονταν στο τέλος Μαρτίου σε 266.809, από 190.461 που ήταν τον περασμένο Ιούνιο. Σε ένα εννεάμηνο δηλαδή, καταγράφηκε αύξηση των εκκρεμών κύριων συντάξεων κατά 76.348 ή κατά 40.1%.

Συνολικά, ο αριθμός των εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων, ανήλθε στο τέλος του Μαρτίου σε 314.172, σημειώνοντας αύξηση κατά 80.622 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 ή κατά 34,5%, ενώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, καταγράφεται αύξηση κατά 24.598 εκκρεμείς συντάξεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X