Επιλογές

Θησαυρός 5,4 τρισ δολάρια σωσίβιο για την Ελλάδα

Θησαυρός 5,4 τρισ δολάρια σωσίβιο για την Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οσοι θυμούνται τη Νορβηγία πριν από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Βόρειας θάλασσας φέρνουν στο νου τους μία φτωχή χώρα ψαράδων. Σήμερα η Νορβηγία είναι από τις πλουσιότερες στον κόσμο και πρωτοπόρος στον κόσμο σε αρκετούς τομείς.

Καταλύτης της εξέλιξης οι υδρογονάνθρακες και προπαντός η σωστή αξιοποίηση και διαχείριση. Υπάρχει και το παράδειγμα προς αποφυγήν της Νιγηρίας με τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά μία διεφθαρμένη χώρα με φτωχούς κατοίκους.

Στο δρόμο της Νορβηγίας μπορεί να βαδίσει και η χώρα μας. Το πολιτικό σύστημα καλό είναι να αρθεί στο ύψος της ιστορικής συγκυρίας και να αποκλείσει τους κινδύνους να διολισθήσουμε προς τη Νιγηρία.

Πάντως, ο δρόμος άνοιξε. Πήγαν στη Βουλή προς ψήφιση οι συμβάσεις για την ανάθεση των ερευνών και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης. Ο πλούτος που εκτιμάται πως υπάρχει στις κρητικές θάλασσες που δίνονται προς έρευνα ανέρχονται, σύμφωνα με τον πλέον καλό γνώστη της περιοχής και ειδικό τον καθηγητή Αντώνη Φώσκολο σε 5,42 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ναι, ναι καλά διαβάσετε 5,42 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, δηλαδή περίπου πέντε ΑΕΠ (ο πλούτος που παράγει κάθε χρόνο η χώρα). Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 233.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες μάλιστα θα είναι καλοπληρωμένες.

Ώρα λοιπόν για το επόμενο βήμα, που θα ανοίξει για τη χώρα ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο, θα τη βγάλει από την κρίση και θα την αναβαθμίσει γεωστρατηγικά. Ο δρόμος άνοιξε και στην επόμενη φάση περνούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στις τέσσερις συνολικά θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και στην Κρήτη ύστερα από την κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων για κύρωση στη Βουλή.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η αμερικανική ΕxxonMobil, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol ετοιμάζονται να «πιάσουν δουλειά», η οποία ουσιαστικά θα αρχίσει να αποδίδει από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί ο νόμος σε Φύλλο της Ελληνικής Κυβέρνησης (ΦΕΚ). Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία, αν όλα «τρέξουν» κανονικά μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 ημέρες. Με το ΦΕΚ θα λάβουν οι επιχειρήσεις το «πράσινο φως» να ξεκινήσουν τις επενδύσεις καθώς από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να «μετρά» ο χρόνος για τα έξοδα και τις αποσβέσεις (κεφαλαιουχικές δαπάνες γνωστές ως CAPEX).

Οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν αρχική διάρκεια οκτώ ετών για την περίοδο ερευνών και 25 ετών για την περίοδο εκμετάλλευσης (με δυνατότητα παράτασης για δυο πενταετίες), από την ημερομηνία ανακάλυψης εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων.

Το οκταετές βασικό στάδιο ερευνών, οι εταιρείες-ανάδοχοι καλούνται να επενδύσουν σωρευτικά ποσό της τάξης των 140 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια γεωφυσικών ερευνών, τον  καθορισμό των πιθανών γεωτρητικών στόχων και τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.

Σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος, θα ακολουθήσει η διενέργεια επιβεβαιωτικών  γεωτρήσεων και ανάλογα με την ανάλυση των ευρημάτων, θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την παραγωγική γεώτρηση.

Το γεγονός ότι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας αποτελεί από μόνο του ένα θετικό «σήμα» για τις έρευνες. Πρόκειται για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και την Ελλάδα την βλέπουν ως συνέχεια και πέρασμα μιας ευρύτερης ζώνης όπου έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων.

Τα συστήματα στη δυτική Ελλάδα είναι ασβεστολιθικά και δεδομένου ότι η τεχνολογία εξελίσσεται καθίσταται προοδευτικά εφικτή η έρευνα σε μεγάλα βάθη. Όσον αφορά στην Κρήτη, αυτές οι περιοχές θυμίζουν το «Ζορ», κάτι που προσελκύει τη βιομηχανία.

Τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα προέλθουν κυρίως από το μίσθωμα (royalties) και τη φορολογία των προσδοκώμενων κερδών, καθώς και από τις στρεμματικές αποζημιώσεις, οι οποίες είναι καταβλητέες ήδη από το στάδιο της έρευνας. Κατά τη συνήθη διεθνή πρακτική, το ύψος του μισθώματος υπολογίζεται στη βάση μαθηματικού τύπου που λαμβάνει υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα από πωλήσεις και τις εκροές (δαπάνες) των μισθωτριών εταιρειών.

Η Ελλάδα συνεπώς άνοιξε την πόρτα σε ένα καλύτερο μέλλον. Ανάσταση το αποκάλεσε ο Αντώνης Φώσκολος όταν υπογράφηκαν οι συμβάσεις ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τις εταιρείες. Ποιος είναι θα αναρωτηθείτε ο Αντώνης Φώσκολος και η άποψή του έχει τόση μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα. Είναι ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι ο πρώτος επιστήμονας που από το 2010 υποστήριζε με θέρμη ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Κρήτη και τότε κανείς δεν τον πίστευε. Και τώρα ήρθε η πλήρης δικαίωση με την κατάθεση προς κύρωση στη Βουλή των συμβάσεων για τα τέσσερα οικόπεδα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν και άλλες εκτάσεις με υδρογονάνθρακες.

Και διευκρινίζει κάτι πολύ σημαντικό. Το φυσικό αέριο επικάθεται στο θαλασσινό νερό για 4.000.000 χρόνια. Το γεγονός αυτό δείχνει, για όσους φοβούνται τυχόν μόλυνση του
περιβάλλοντος, ότι το φυσικό αέριο είναι δυσδιάλυτο στο νερό, άρα κατά την άντλησή του μία πιθανή αστοχία δεν πρόκειται ποτέ να προκαλέσει περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Οσον αφορά στην αξία του τεράστιου θησαυρού υδρογονανθράκων έχει υποστηρίξει ότι αν η έρευνα δείξει την ίδια πληρότητα με το «Ζορ», τότε η αξία των αποθεμάτων ανέρχεται σε περίπου 5,42 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων το 20% πηγαίνει στο ελληνικό δημόσιο και το 5% στις περιφέρειες (νόμος Μανιάτη 4001/2011). Ανάλογα με το πώς οι πετρελαϊκές εταιρείες και το ελληνικό κράτος θα αποφασίσουν τους τρόπους εξαγωγής φυσικού αερίου στην ΕΕ, με αγωγούς, ή υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα μπορούμε να εξάγουμε ποσότητες της τάξης των 100 δισ κυβικών μέτρων ανά έτος για 190 χρόνια. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 644.000.000 βαρέλια ισοδυνάμου αργού πετρελαίου ετησίως ήτοι με παραγωγή 1.764.000 βαρελιών ημερησίως.

Αλλά εκτός από τα οικονομικά μεγέθη, υπάρχει και το σκέλος απασχόληση. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων. Ο Αντώνης Φώσκολος υπολογίζει ότι: Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν ανέρχονται, με βάση την αναλογία ότι για κάθε παραγόμενο ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου απαιτείται 1 άτομο στον πρωτογενή τομέα και 3 άτομα στον δευτερογενή, θα δημιουργηθούν 58.000 θέσεις στον πρωτογενή τομέα και 175.000 στον δευτερογενή. Σύνολο 233.000 θέσεις εργασίας και μάλιστα πολύ καλά αμειβόμενες, αφού ο μικρότερος μισθός είναι 4.000 ευρώ τον μήνα.

Κατά τον Αντώνη Φώσκολο έτσι έρχεται η ανάπτυξη, έτσι καταπολεμάται η ανεργία, έτσι σταματά η μετανάστευση, έτσι χρηματοδοτείται η παιδεία, έτσι ισχυροποιείται ο στρατός μας. Θα πρέπει τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και ο πρωθυπουργός όταν, προεκλογικά, αναφέρονται στην δημιουργία 370.000 θέσεων εργασίας και 500.000 θέσεων εργασίας, αντιστοίχως, να μας πουν πως θα δημιουργηθούν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X