Οικονομία

Το λάδι απογειώθηκε στα 170 ως 200 ευρώ ο τενεκές

Το λάδι  απογειώθηκε στα 170 ως 200 ευρώ ο τενεκές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θα πούμε το λάδι…λαδάκι και θα κόψουμε τις βούτες στη σαλάτα. Βλέπετε χωρίς «φρένο» τρέχουν οι ανατιμήσεις στο λάδι. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι παραγωγοί της Κρήτη εκτιμούν ότι ο τενεκές θα ξεπεράσει τα 170 ευρώ ή ακόμα και τα 200. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλες ελαιοπαραγωγές περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα, αλυσίδες χονδρικής βάζουν πλαφόν στον αριθμό των συσκευασιών που θα μπορούν να αγοράσουν οι επαγγελματίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης, Μύρωνα Χιλετζάκη, ο παραδοσιακός τενεκές λάδι πωλείται φέτος από 170 έως και 200 ευρώ. Όπως εξήγησε ο ίδιος, η κλιματική αλλαγή παίζει τον πρώτο ρόλο στην ανθοφορία στα ελληνικά εδάφη.

«Τα δέντρα τα έκαψε ο υπερβολικός καύσωνας και η λασποβροχή. Η χώρα μας φέτος θα αναγκαστεί να αγοράσει ελαιόλαδο για να καλύψει τις ανάγκες της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγωγών η φετινή παραγωγή θα είναι μικρότερη κατά 40% της περσινής με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευτούν στα ύψη.

Πολλοί επαγγελματίες, φοβούμενοι προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και νέες ανατιμήσεις, σπεύδουν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, τα σούπερ μάρκετ για εμπόρους, έχουν αναρτήσει ειδικά ταμπελάκια, βάζοντας πλαφόν στα τεμάχια πώλησης των συσκευασιών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X