Οικονομία

Τόσα χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ! Πώς θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή

Τόσα χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ! Πώς θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων του ΔNT από την Ελλάδα είναι υπόθεση των ελληνικών Αρχών. Αλλά και του σχεδίου που θα καταρτίσουν με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για τον τρόπο εξέλιξης της λεγόμενης άσκησης διαχείρισης ενεργητικού (liability management). Στη βάση, φυσικά, της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το μόνον σίγουρο είναι πως με τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup προβλέφθηκε ένα ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για το «liability management», δηλαδή την πρόωρη εξόφληση των ακριβών δάνειων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Τι χρωστά η Ελλάδα στο ΔNT

Σήμερα η Ελλάδα οφείλει στο ΔΝΤ συνολικά 10 δισ. ευρώ, χρέος που ωριμάζει έως τα μέσα του 2024. Ο αρχικός σχεδιασμός της ευρωζώνης είναι να αποπληρωθούν πρόωρα τα δάνεια προς το ΔΝΤ που ωριμάζουν μέσα στο 2018 και το 2019 συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Αυτό θα γίνει με τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί από τον ESM για το «liability management».

Ωστόσο, κανείς δεν απαγορεύει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει και σε πιο μεγάλη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ εάν αυτή το κρίνει απαραίτητο. Τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν επιτόκιο 3,5%.

Αν η Ελλάδα έβγαινε στις αγορές με τριετές ή πενταετές ομόλογο και μπορούσε να δανειστεί π.χ. με κόστος 1,9% στην τριετία και 3% στην πενταετία, τότε θα είχε κάθε λόγο να αντικαταστήσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ με φθηνότερα που θα έχουν την ίδια ωρίμανση.

Τράπεζες: Μεγάλες προσφορές για αγορές με κάρτες για… καλό καλοκαίρι!

Να σημειωθεί πως ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν παρουσιάζοντας την προηγούμενη Παρασκευή τα συμπεράσματα της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου για την ελληνική οικονομία ανέφερε πως η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ «άπτεται των ελληνικών Αρχών» και πως έως σήμερα δεν έχει δοθεί στο Ταμείο κάποιο «καθαρό σήμα ή πρόθεση» για τη διαδικασία αυτή.

Πάντως, το insider.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως το ΔΝΤ έχει κάνει σχετικές συζητήσεις και με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, από τον οποίο έχει λάβει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που χρειάζεται για να καταρτίσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους έως το τέλος Ιουλίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X