Διεθνή

Στους 59 οι νεκροί στο Μεξικό. Και κυκλώνας μετά τον φονικό σεισμό

Στους 59 οι νεκροί στο Μεξικό. Και κυκλώνας μετά τον φονικό σεισμό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό των 8,1 Ρίχτερ που έπληξε χθες νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδας) το Μεξικό διαρκώς αυξάνεται και ήδη σωστικά συνεργεία, στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν ανασύρει από κατεδαφισμένα κτίρια 59 νεκρούς.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους τουλάχιστον 200, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ το έργο εντοπισμού και διάσωσης επιζώντων συνεχίζεται.

Το επίκεντρο του πιο ισχυρού σεισμού, που έπληξε τη χώρα τον τελευταίο αιώνα εντοπίστηκε στον Ειρηνικό, περίπου 100 χιλιόμετρα ανοικτά της κοινότητας Τονάλα, στις ακτές της Πολιτείας Τσιάπας, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS.

Ωστόσο η Πολιτεία Οαχάκα ήταν εκείνη που επλήγη περισσότερο. Μετρά με οδύνη ήδη 46 νεκρούς, εκ των οποίων τουλάχιστον 17 μόνο στην πόλη Χουτσιτάν. Οι αρχές εκτιμούν ότι τα θύματα του σεισμού στην πόλη είναι πολύ περισσότερ, παγιδευμένα  στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Αυτοκίνητα θαμμένα σε σωρούς από συντρίμμια, πεσμένοι τοίχοι, υλικά μόνωσης, καλώδια, δέντρα παντού. Η πόλη των 100.000 κατοίκων, την οποία περιβάλλουν βουνά γεμάτα τροπική βλάστηση, μοιάζει σαν βομβαρδισμένη.

Καταγράφηκαν περισσότεροι από 260 μετασεισμοί χθες, ανέφερε αργότερα ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο σε ανάρτησή του στο Twitter, τονίζοντας ότι παρά τον σεισμό, αεροδρόμια και λιμάνια λειτουργούν κανονικά. Οι πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές διαβεβαίωναν ότι διανέμεται βοήθεια στους σεισμοπαθείς.

Σύμφωνα με τον Μεξικανό πρόεδρο, 50 εκατ. Μεξικανοί από τους συνολικά 120 εκατ. κατοίκους του Μεξικού αισθάνθηκαν τον χθεσινό σεισμό.

Και ενώ το Μεξικό προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του από τον ισχυρό σεισμό, άρχισε να πλήττεται  από τον κυκλώνα Κάτια, ο οποίος όμως υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, στις ακτές της ανατολικής Πολιτείας Βερακρούς, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X