Κοινωνία

Beach Bars: Πως θα γίνονται οι διαγωνισμοί, πόση έκταση παραχωρείται, πότε θα μπαίνουν λουκέτα για τις ξαπλώστρες

Beach Bars: Πως θα γίνονται οι διαγωνισμοί, πόση έκταση παραχωρείται, πότε θα μπαίνουν λουκέτα για τις ξαπλώστρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος  της προβληματικής αξιοποίησης των ακτών και της δημόσιας περιουσίας φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με το νομοσχέδιο το οποίο αναρτήθηκε από χθες και θα παραμείνει μέχρι και τις 14 του μήνα σε δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες της χώρας, ενώ θεσμοθετεί και νέο τρόπο αξιοποίησης των ακτών.

 

1. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

Συγκεκριμένα, με το θεσμό της «απάτητης παραλίας» σε περιοχές Natura, θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών. Σε όσες παραλίες σε περιοχές Natura προσφέρονται προς εκμετάλλευση, το ποσοστό κάλυψης θα είναι 30% του συνολικού εμβαδού έναντι 50% για τις υπόλοιπες. Ο παλιός αιγιαλός για τις παραλίες σε περιοχές Natura θα είναι κοινόχρηστος.

Στον γενικότερο κανόνα, εκτός των περιοχών Natura, η παραχώρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τ.μ. Περαιτέρω τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της έκτασης στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ., το οποίο είναι μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης.

 

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες σε κάθε παραχώρηση δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν πάνω από 300 τ.μ. (το 60% της έκτασης) ή 150 τ.μ. σε περιοχές Natura.

2. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Οι διαγωνισμοί παραχώρησης θα διεξάγονται αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με ηλεκτρονική διαδικασία μέσω τυποποιημένων τευχών παραχώρησης και ελάχιστο τίμημα που θα προκύπτει από τις αντικειμενικές τιμές κάθε περιοχής και τη διάρκεια παραχώρησης.

 

Οι δημοπρασίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας εν όψει της τουριστικής περιόδου. Κατ’ εξαίρεση για την πρώτη εφαρμογή το 2024, η προθεσμία είναι έως τις 15 Μαΐου. Οι συμβάσεις παραχώρησης θα διαρκούν 3 χρόνια.

3. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Θεσπίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους παραχωρησιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να διασφαλίζουν ελεύθερη, απρόσκοπτη πρόσβαση του κοινού στον αιγιαλό, και η δημιουργία sea tracks για τα ΑμεΑ.

 

Επίσης θα πρέπει να διατηρούν καθημερινά καθαρό τον αιγιαλό ή την παραλία, και να αναρτούν πινακίδα με τις συντεταγμένες της παραχώρηση και το QR code της κάθε σύμβασης Επιπλέον αναλαμβάνουν την ευθύνη να διατηρούν αποδυτήρια και ντους για τους λουόμενους, ενώ επιβάλλεται και η παρουσία ναυαγοσώστη. Για την τήρηση των όρων θα υπάρχει ευθύνη και των δήμων.

4. ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Παράλληλα με τους επίσημους ελέγχους από τους φορείς του Δημοσίου, δημιουργείται σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση δωρεάν όλοι οι πολίτες μέσω ψηφιακής εφαρμογής (application) στο κινητό τους τηλέφωνο. Ειδικότερα:

 

Σε κάθε σύμβαση παραχώρησης αντιστοιχεί κώδικας QR, ο οποίος θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του οικείου δήμου.

Επίσης, θα αποτυπώνεται υποχρεωτικά στην πινακίδα σήμανσης του αιγιαλού ή της παραλίας. Σκανάροντας το QR code, κάθε πολίτης θα μπορεί να δει το διάγραμμα του παραχωρούμενου αιγιαλού και να υποβάλει άμεσα καταγγελία αν διαπιστώσει υπέρβαση της παραχώρησης.

 

Fast track λουκέτο και υψηλά πρόστιμα

Σε περίπτωση κατάληψης αιγιαλού και παραλίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παραχώρησης ή καθ’ υπέρβαση της παραχώρησης, θα εκδίδεται πράξη απομάκρυνσης εντός 48 ωρών των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί.

Επιπλέον θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 4πλάσιο του τιμήματος παραχώρησης, το οποίο θα διαβιβάζεται εντός 24 ωρών στην ΑΑΔΕ. Αν δεν υπάρχει σύμβαση, θα εκδίδεται διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης, που θα υλοποιείται εντός 24 ωρών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X